Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS EÚ varovala pred obmedzovaním slobody tlače počas koronavírusovej krízy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia v sobotu pred nadchádzajúcim Svetovým dňom slobody tlače ostro kritizovala obmedzenia, ktoré v čase koronavírusovej krízy postihli viaceré médiá. Informovala o tom agentúra DPA.

"Je veľmi znepokojujúce, že pandémia (ochorenia) COVID-19 sa v niektorých krajinách zneužíva ako zámienka na zavádzanie neprijateľných obmedzení slobody tlače," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v sobotu v mene 27 členských štátov EÚ zverejnil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Svetový deň slobody tlače vyhlásený Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) si svet pripomenie v nedeľu 3. mája. Na obmedzenie práce novinárov upozornila v apríli aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), pričom kritizovala najmä Čínu, ktorá podľa nej cenzúrovala informácie o šírení nového koronavírusu ešte v počiatočnom štádiu pandémie.

Viac infromácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Obavy z dodržiavania slobody tlače majú kritici aj čo sa týka Maďarska, kde sa v rámci boja proti pandémii COVID-19 sprísnili tresty za takzvané klamlivé správy. Borrell zdôraznil, že aktuálna kríza ukázala, aká dôležitá je práca novinárov. V časoch neistoty je podľa neho prístup ku spoľahlivým, overeným a nezávislým informáciám nevyhnutný.

"Novinári musia vedieť pracovať bez obmedzení," uvádza sa vo vyhlásení EÚ s tým, že sloboda tlače je základom demokratických spoločností. V mnohých krajinách však napriek tomu dochádzka k reštriktívnym nariadeniam, odpájaniu prístupu na internet či k odstaveniu viacerých webových stránok, ako aj k nenávistným kampaniam, finančnému nátlaku a útokom. Mnohí reportéri sa stali obeťami šikanovania a viacerí za svoju prácu už zaplatili životom, uviedol Borrell.

EÚ podľa jeho slov pracuje na odstraňovaní následkov, ktoré má pandémia koronavírusu na zdravie ľudí, ľudské práva, spoločensko-ekonomické podmienky, ako aj na médiá. K tomu patrí podpora dôveryhodných zdrojov, vyvracanie nepravdivých informácií a mazanie nelegálnych obsahov.

Viac o téme: MédiaSloboda tlačeKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu