Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrozivý požiar na stavenisku na severe Južnej Kórey: O život prišlo najmenej 36 ľudí

Hasiči zasahujú počas požiaru stavby skladu v juhokórejskom Inčchone. Zobraziť galériu (5)
Hasiči zasahujú počas požiaru stavby skladu v juhokórejskom Inčchone. (Zdroj: TASR/Hong Ki-won/Yonhap via AP)

IČCHON - Najmenej 36 ľudí zomrelo a ďalších desať utrpelo zranenia pri stredajšom požiari, ktorý vypukol na stavenisku v meste Ičchon na severe Južnej Kórey. S odvolaním sa na vyhlásenie miestneho hasičského zboru o tom informovala agentúra Jonhap.

Požiar vypukol na stavbe skladu približne o 13.32 h miestneho času (06.32 h SELČ) a uhasiť sa ho podarilo až po približne piatich hodinách. Počet obetí môže ešte porásť. Nie je totiž dosiaľ známe, kde sa nachádza väčšina spomedzi 78 ľudí, ktorí na mieste v tom čase pracovali, píše Jonhap.

Hasiči zasahujú počas požiaru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Hong Ki-won/Yonhap via AP)
Úrady majú podozrenie, že požiar zapríčinila neočakávaná explózia, ku ktorej mohlo dôjsť v dôsledku použitia horľavej chemickej látky, ktorú robotníci použili na izoláciu pri stavbe podzemného nákladného výťahu.

"Zdá sa, že oheň sa rozšíril veľmi rýchlo, pričom obete sa zjavne neboli schopné počas požiaru vôbec evakuovať," uviedli miestni hasiči. Za mŕtvych prehlásili po prevoze do nemocnice 25 ľudí, zatiaľ čo telá ďalších 11 objavili priamo na stavenisku.

Hasiči zasahujú počas požiaru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Hong Ki-won/Yonhap via AP)

Juhokórejský prezident Mun Če-in nariadil príslušným úradom vynaložiť maximálne úsilie na záchrannú a pátraciu operáciu a mobilizovať všetky prostriedky. Agentúra AP označila požiar za jeden z najhorších, aké Kórea v ostatných rokoch zažila. AP tiež s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že približne 30 robotníkom sa podarilo z miesta požiaru utiecť, avšak prinajmenšom štyroch ďalších sa dosiaľ nepodarilo nájsť.

Hasiči zasahujú počas požiaru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Hong Ki-won/Yonhap via AP)
Mesto Ičchon leží približne 80 kilometrov juhovýchodne od metropole Soul. Nachádza sa v ňom množstvo skladov či úložných priestorov pre maloobchody. AP pripomína, že toto mesto už veľký požiar zažilo v roku 2008. V chladiarenskom sklade tam vtedy o život prišlo 40 ľudí.

Viac o téme: PožiarMŕtviKórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu