Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Kurilských ostrovoch sa prebudila sopka: Stav vysokej pohotovosti pre lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JUŽNO-SACHALINSK - Na jednom z Kurilských ostrovov na ruskom Ďalekom východe sa prebudila k životu sopka Ebeko. Vulkán na ostrove Paramušir vychrlil popol do výšky 3,5 kilometra nad hladinou mora, uviedol v stredu Kamčatský tím pre výskum vulkanických erupcií.

Vietor odniesol popol desať kilometrov juhovýchodným smerom od krátera, čo si vynútilo vyhlásenie oranžového stupňa nebezpečenstva. Ide o jeden z najvyšších stavov pohotovosti pre lietadlá a znamená to, že sopka je veľmi aktívna, s vysokou pravdepodobnosťou erupcie, vysvetľuje agentúra TASS.

Spad sopečného popola nahlásili z neďalekého mesta Severo-Kurilsk, avšak pre miestnych obyvateľov to nepredstavuje žiadne riziko, uviedol Inštitút vulkanológie a seizmológie ďalekovýchodnej pobočky Ruskej akadémie vied. Na fotografiách a videozáznamoch, ktoré zverejnili obyvatelia mesta Severo-Kurilsk, vidno cesty, vozidlá, dvory a domy pokryté sopečným popolom.

Sopka Ebeko s výškou 1156 metrov sa nachádza v severnej časti Paramuširu a jej zvýšenú aktivitu naposledy zaznamenali v polovici novembra 2016.

Viac o téme: SopkaErupciaRuskoEbeko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu