Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Budapešti protestovali proti Orbánovi: Polícia rozdávala pokuty ako na bežiacom páse

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia udelila v pondelok podvečer v Budapešti pokuty skupine vodičov, ktorá trúbením na budínskej strane Reťazového mosta protestovala proti krokom vlády premiéra Viktora Orbána v čase pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server 444.hu.

Protest sa konal z iniciatívy mimoparlamentnej strany Momentum a nezávislých parlamentných poslancov Bernadett Szélovej a Ákosa Hadházyho. Polícia dávala pokuty pre "neodôvodnené použitie zvukového signálu".

Demonštranti vytýkajú vláde okrem iného nedostatočnú podporu podnikom, ktoré v čase pandémie musia prepúšťať zamestnancov, nedostatok ochranných prostriedkov pre zdravotnícky personál pracujúci v prvej línii, uvoľňovanie nemocničných kapacít na úkor nedoliečených pacientov či znemožnenie samospráv a privedenie ich ku krachu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vláda podľa protestujúcich zneužíva stav epidemiologickej núdze na umlčanie kritikov vlády a znemožnenie opozície. Namiesto ochrany proti pandémii míňa Orbánova vláda miliardy na investície vláde blízkych podnikateľov. Kabinet si s odvolaním sa na epidemiologickú situáciu presadil v parlamente hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP časovo neohraničenú a neobmedzenú právomoc, uviedli protestujúci na Facebooku v iniciatíve pod názvom "Trúb, aby to počul aj Orbán!"

Viac o téme: ProtestMaďarskoBudapešťViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu