Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Španielsko začína testovať ľudí na protilátky voči COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko v pondelok spúšťa rozsiahle niekoľkotýždňové testovanie ľudí na protilátky proti novému koronavírusu, ktoré má pomôcť odhaliť skutočný počet infikovaných osôb v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Na testovaní sa zúčastní približne 90.000 obyvateľov Španielska žijúcich v 36.000 domácnostiach. Každý z nich sa podrobí dvom rozličným testom a testovanie sa bude opakovať trikrát v trojtýždňových intervaloch. Účasť v celoštátnej štúdii je dobrovoľná. Zdravotnícki predstavitelia veria, že sa im po šiestich týždňoch platných karanténnych opatrení podarí získať informácie o prenose vírusu v súkromných príbytkoch ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podobný plán cez víkend ohlásilo aj Taliansko, ktoré je najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Od 4. mája tam na protilátky otestujú zhruba 150.000 ľudí, aby tak získali reálnejšie údaje o počte nakazených. Testovanie na protilátky plánuje spustiť aj Nemecko. Testy odborníkom pomôžu zistiť, či sa daný človek už koronavírusom nakazil a či si následne jeho telo vyvinulo protilátky. Cieľom je identifikovať aj ľudí, ktorí boli pozitívni, no nepreukazovali žiadne alebo len mierne symptómy ochorenia COVID-19.

V Španielsku v pondelok hlásili už štvrtý deň za sebou viac uzdravených než nových prípadov nákazy. Pozitívne testovaných bolo takmer 210.000 ľudí, vyliečilo sa viac než 100.000. Ako vyplýva z údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva, za posledných 24 hodín stúpol počet úmrtí o 331 na 23.500.

Viac o téme: TestovanieŠpanielskoKoronavírusProtilátkaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu