Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecká strana AfD zbavila funkcie hovorcu: Sám seba označoval za fašistu

Žena prechádza okolo volebného plagátu strany Alternatíva pre Nemecko (AfD)
Žena prechádza okolo volebného plagátu strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Zdroj: TASR/AP Photo/Jens Meyer)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) dočasne zbavila funkcie svojho dlhoročného hovorcu Christiana Lütha po tom, ako sám seba verejne označil za fašistu a odkazoval na "árijský pôvod" svojho starého otca, píše agentúra AFP s odvolaním sa na niektoré nemecké médiá.

Lütha uvoľnili z funkcie po internom preskúmaní celej záležitosti na žiadosť jedného z vedúcich predstaviteľov strany Alexandra Gaulanda. Lüthov starý otec bol počas druhej svetovej vojny veliteľom ponorky a od nacistického vodcu Adolfa Hitlera dostal vyznamenanie Železný kríž. Spolupredseda AfD Tino Chrupalla síce pred časom potvrdil denníku Der Spiegel, že Lütha v strane dočasne pozbavili funkcie, odmietal však komentovať dôvod.

Denník uvádza, že Lüth zatiaľ nebol oficiálne odvolaný, no "nevyzerá to s ním dobre". Lüth v strane pôsobí od jej založenia, vďaka čomu si vytvoril blízke vzťahy s jej vedúcimi osobnosťami, vrátane Gaulanda.

AfD často podlieha kritike za svoje xenofóbne a protiislamské postoje či dištancovanie sa voči odsudzovaniu nacistických vojnových zločinov. Popularita AfD prudko vzrástla po migračnej kríze v roku 2015, keď kritizovala nemeckú azylovú politiku, s ktorou nesúhlasila veľká časť občanov. V posledných mesiacoch však podpora strany v dôsledku obvinení z podnecovania krajne pravicových útokov klesla.

Viac o téme: FašizmusNemeckoBerlínAlternatíva pre NemeckoChristian Lüth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu