Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lekári varujú: Syfilis sa vracia!

Takto vyzerá baktéria, ktorá spôsobuje nákazlivý syfilis.
Takto vyzerá baktéria, ktorá spôsobuje nákazlivý syfilis.

LONDÝN - Sexuálnym stykom prenášaný syfilis bol donedávna takmer zabudnutou chorobou. Teraz sa do Európy opäť vracia. Hlavnou príčinou je podľa lekárov rizikovejší sex medzi homosexuálmi, avšak coraz viac prípadov sa vyskytuje aj medzi heterosexuálmi, mužmi aj ženami.

Syfilis bol sexuálnou pohromou 19. storočia. Predpokladá sa, že zabil aj básnika Charlesa Baudelaira, skladateľa Roberta Schumanna a maliara Paula Gauguina. Rozšírenie užívania penicilínu v 50. rokoch minulého storočia chorobu zo západného sveta vytlačilo. V uplynulom desatročí sa však syfilis neočakávane vrátil. Svoje ohniská má vo veľkých európskych mestách vrátane Londýna, Amsterdamu, Paríža a Berlína.

V Británii sa počet prípadov za desatročie viac ako zdesaťnásobil, rovnako medzi mužmi aj ženami, na 3 702 prípadov v roku 2006. V Nemecku v roku 1991 medzi 100 000 mužmi zaznamenali menej ako dva prípady choroby, v roku 2003 to bolo šesť. Vo Francúzsku bolo v roku 2003 až 428 prípadov, 16-krát viac ako v roku 2000. Podobné trendy zaregistrovali aj v Spojených štátoch. Návrat syfilisu bol taký prekvapujúci, že mnohí lekári mali problémy chorobu diagnostikovať.

Nárast môže v najbližších rokoch viesť k zvýšeniu počtu prípadov vrodeného syfilisu. Tehotné ženy nakazené syfilisom môžu totiž chorobu preniesť na svoje deti. Asi polovica detí nakazených v maternici zomiera krátko pred pôrodom alebo po ňom.

Čo je syfilis

Syfi lis je bakteriálna choroba, ktorá sa okrem iného prejavuje vredmi, boľavými ranami a vyrážkami. V extrémnych prípadoch môže viesť k demencii, poškodeniu srdca, dýchacieho alebo nervového systému. V prípade včasného diagnostikovania možno chorobu vyliečiť antibiotikami. Ak sa však objaví viac ako pár izolovaných prípadov, dostať chorobu pod kontrolu je náročné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu