Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Sassoli: EP podporuje ozdravný plán ekonomiky prepojený na eurorozpočet

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska únia nemôže odkladať potrebné kroky pre obnovu európskej ekonomiky, ktorá zaznamenala pokles pre opatrenia prijímané v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli v súvislosti s výsledkami štvrtkového mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa konal prostredníctvom videokonferencie.

Lídri EÚ po spoločných rokovaniach poverili Európsku komisiu vypracovaním podrobného plánu ekonomickej obnovy prepojeného so sedemročným rozpočtom Únie na roky 2021-2027. Sassoli ešte pred začiatkom rokovaní hláv štátov a vlád krajín EÚ upozornil, že všetky európske inštitúcie sú pod dohľadom občanov, preto nie je namieste odklad opatrení, potrebných na reštart ekonomiky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Je potrebné použiť všetky dostupné nástroje na plán hospodárskej obnovy. Musíme pomáhať pri oživení našich ekonomík, chrániť naše aktíva a zároveň obnovovať pracovné miesta a príležitosti pre rast. Musíme to urobiť spoločne. Nikto nemôže premýšľať o tom, že to uskutoční sám. Potrebujeme nový Marshallov plán, tentoraz však financovaný Európou," vyhlásil šéf europarlamentu.

Sassoli konštatoval, že 27-členná Únia musí vyjsť z tejto krízy silnejšia a musí to byť Európa, "v ktorej si rozdelíme úsilie". "Je to dôležité najmä pre tie krajiny, ktoré si nemôžu dovoliť znášať bremeno úsilia o obnovu s ďalšími rozpočtovými deficitmi," uviedol Sassoli vo vyhlásení pre médiá.

Dodal, že EP podporuje myšlienku takzvaných ozdravných dlhopisov ako nástroja na financovanie spoločného úsilia o obnovu európskej ekonomiky. Tie sú priamo spojené s fondom, ktorý začiatkom mája predloží EK, a s dlhodobým rozpočtom EÚ. Podobu dlhodobého rozpočtu EÚ musí schváliť väčšina poslancov europarlamentu.

Viac o téme: EPKoronavírusDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu