Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Londýne sprísnili opatrenia na ochranu vodičov autobusov: Dvadsiati už zomreli

(Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Londýnsky dopravný podnik oznámil v piatok nové opatrenia na ochranu vodičov autobusov pred novým koronavírusom. Kolegovia si tiež minútou ticha uctili pamiatku 20 vodičov, ktorí už nákaze vírusom podľahli. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan, ktorého otec bol vodič autobusu, viedol tieto pocty obetiam pandémie. Dopravný podnik zároveň oznámil, že cestujúci už nebudú môcť používať predné dvere autobusov pri vodičovi. "Trhá mi srdce, že 20 pracovníkov v londýnskych autobusoch pripravilo o život ochorenie COVID-19. Ľahko to mohol byť aj môj ocko a jeho priatelia," napísal starosta Khan na Twitteri.

Pripojil sa k minúte ticha vyhlásenej odborovou organizáciou Unite, ktorá presadzuje lepšiu ochranu pre 20.000 londýnskych vodičov autobusov a ďalších pracovníkov dopravy. Londýn je ohniskom nákazy novým koronavírusom v Británii, kde na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom zomrelo už vyše 14.500 ľudí. Británia je zároveň jednou z krajín sveta najťažšie zasiahnutých nákazou, ktorá sa objavila prvýkrát koncom vlaňajška v Číne.

Od prísneho obmedzenia bežného života v celej Británii minulý mesiac klesli počty cestujúcich v Londýne o približne 85 percent. Avšak autobusy a vlaky jazdia v obmedzenom režime, keďže ich potrebujú pracovníci kľúčoví pre fungovanie krajiny. Na infekčné ochorenie zomreli aj štyria zamestnanci londýnskeho metra.

Vodiči sedia za priehľadnou ochrannou zástenou

Doprava Londýna (TfL), dopravný podnik mesta, už skôr zaviedla nový režim čistenia a upratovania v autobusoch, na staniciach a v depách. Sedadlá vpredu, najbližšie k vodičovi, sú oddelené povrazom a vodiči sedia za priehľadnou ochrannou zástenou. Zástupca odborov Unite, Pete Kavanagh, uviedol, že tieto opatrenia sú "veľmi vítaným krokom".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.

"V posledných dňoch sme stratili členov našej autobusovej rodiny a odmietame prísť o ďalších," dodal s tým, že zamestnanci v oblasti autobusovej dopravy majú, pochopiteľne, obavy o svoje zdravie. Khan takisto lobuje u britskej vlády, aby odporučila ľuďom nosiť vo verejnej doprave ochranné rúška a aby sa tak spoločne pokúsili zastaviť šírenie koronavírusu. Ministri vyjadrili v minulosti pochybnosti o tomto nápade, ale teraz tvrdia, že opatrenie posudzujú.

Viac o téme: AutobusLondýnKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu