Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko vykonalo test protidružicovej rakety: Spojené štáty nešetria kritikou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana)

WASHINGTON - Rusko v stredu vykonalo test protidružicovej rakety, uviedla americká armáda. Podľa nej ide o jednu z hrozieb, ktorým Spojené štáty čelia vo vesmíre.

Agentúra Reuters napísala, že k testu došlo v situácii, keď sa vesmír podľa oficiálnych zdrojov stáva dôležitou doménou pre vedenie vojen. USA a ďalšie krajiny, ako napríklad Rusko a Čína, posilňujú svoje vojenské pozície na nízkej obežnej dráhe Zeme a v blízkosti Mesiaca. Podľa expertov protidružicové zbrane, ktoré likvidujú svoje ciele, predstavujú vo vesmíre riziko aj tým, že vytvárajú oblak fragmentov. Tie sa môžu následne zrážať s inými objektmi či dokonca spustiť reťazovú reakciu likvidácie družíc na obežnej dráhe Zeme.

Reuters dodal, že z oznámení Ruska vyplýva, že test protidružicovej rakety sa uskutočnil v stredu ráno z kozmodrómu Pleseck vzdialeného asi 800 kilometrov severne od Moskvy. Testovaný bol zrejme systém Nudol. Veliteľ vesmírnych síl USA generál John Raymond vo svojom vyhlásení uviedol, že americké velenie vesmírnych síl ruskú skúšku monitorovalo. Podľa neho je tento ruský systém schopný zničiť satelity na nízkej obežnej dráhe.

Podľa amerických analytikov a podľa dostupných dát nič nenasvedčuje tomu, že by mobilný raketový systém vo vesmíre cielil na nejakú medzinárodne evidovanú družicu. Generál Raymond poznamenal, že tento test sa uskutočnil po tom, čo - podľa vyhlásení USA z februára - Rusko testovalo na obežnej dráhe činnosť svojich špionážnych družíc KOSMOS 2542 a KOSMOS 2543.

Raymond dodal, že podľa Washingtonu činnosť týchto dvoch špionážnych družíc pripomína činnosť predchádzajúcich ruských vesmírnych zariadení, ktoré preukázali vlastnosti vesmírnych zbraní. V danom prípade boli obe ruské zariadenia na obežnej dráhe manévrované do blízkosti družice USA. Podľa Raymonda by to Washington mohol vyhodnotiť ako nezodpovedné a potenciálne ohrozujúce správanie.

Americký generál následne vo svojom vyhlásení zdôraznil, že "Spojené štáty sú pripravené a odhodlané zabrániť agresii a brániť americký ľud, našich spojencov a americké záujmy pred nepriateľskými činmi vo vesmíre". Raymond dodal, že ruský test bol dôkazom "pokryteckého obhajovania návrhov na kontrolu zbraní vo vesmíre Ruskom", ktoré podľa neho "zjavne nemá" v úmysle zastaviť svoj zbrojný program vo vesmíre.

Agentúra Reuters dodala, že americká armáda je čoraz viac závislá od družíc, aby pomocou nich monitorovala dianie na Zemi, prostredníctvom vesmírnych laserov a družíc navádzala zbraňové systémy a využívala tieto prostriedky napríklad na sledovanie odpaľovania raketových systémov. USA a Čína v uplynulom období vykonali podobné testy protidružicových rakiet. India v marci v rámci raketového testu v stredu úspešne zostrelila družicu na nízkoobežnej dráhe Zeme, čím sa vytvoril oblak úlomkov, ktorých fragmenty dodnes obiehajú okolo Zeme.

Viac o téme: Test KritikaRuskoSpojené štátyProtidružicová raketa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu