Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Tradícia z Vatikánu je tento rok iná: Gigantická bazilika zívala prázdnotou

Pápež v bazilike sv. Petra požehnal mestu i svetu (Urbi et Orbi) Zobraziť galériu (4)
Pápež v bazilike sv. Petra požehnal mestu i svetu (Urbi et Orbi) (Zdroj: TASR/Remo Casilli/Pool Photo via AP)

VATIKÁN - Pápež František dnes vo veľkonočnom posolstve vyzval svet k zastaveniu všetkých ozbrojených konfliktov a tiež k solidarite v čase terajšej pandémie choroby COVID-19. Tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) dnes pápež predniesol krátko po tom, čo v takmer ľudoprázdnej Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne slúžil omšu na Hod boží veľkonočné, ktorú ľudia z celého sveta mohli sledovať v živom prenose cez internet či v televízii.

Kontinent zachránila len solidarita

"Nie je čas na ľahostajnosť, v tejto pandémii sa musíme spojiť," vyhlásil osemdesiattriročný pápež. Konktrétne sa zmienil aj o situácii v Európe, ktorá registruje cez polovicu z viac ako 100.000 obetí koronavírusu. "Po druhej svetovej vojne sa tento kontinent podarilo obnoviť vďaka solidarite," uviedol František. "Všetci sme súčasťou jednej rodiny. Európska únia čelí výzve, na ktorej závisí jej budúcnosť i budúcnosť celého sveta," povedal tiež pápež, ktorý je pôvodom z Argentíny. Vyzval tiež, aby sme "neopúšťali tých najslabších, utečencov a ľudí bez domova".

Pápež v bazilike sv.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Remo Casilli/Pool Photo via AP)

Koronavírus zmenil okolnosti konania tradičného požehnania

Kresťania si dnes pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a pápež v tento deň každoročne na Svätopeterskom námestí vedie veľkonočné omšu, prednáša veľkonočné posolstvo a udeľuje požehnanie Mestu a svetu (Urbi et Orbi). Dnes sa omša odohrala výnimočne vo Vatikánskej bazilike. Zvyčajne sa táto omša koná pred vchodom do baziliky na námestí, ktoré býva pri tej príležitosti plné kvetín a veriacich; dnes bolo prázdne.

Pápež v bazilike sv.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Andreas Solaro/Pool Photo via AP)

Dnešná slávnosť Zmŕtvychvstania Pána, ktorá je najväčšou slávnosťou kresťanského cirkevného roka, pripomenuli omše po celom svete, ktoré sa tiež kvôli obavám z šírenia koronavírusu konali bez veriacich.

O jedno požehnanie viac

Požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) pápež zvyčajne udeľuje len na Vianoce a Veľkú noc, tento rok ho však udelil mimoriadne už tiež 27. marca, práve kvôli pandémii. V modlitbe, ktorá bola tiež bez prítomnosti veriacich, vtedy vyzval svet, aby súčasnú krízu vnímal ako skúšku solidarity a pripomienku základných hodnôt.

Pápež v bazilike sv.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Remo Casilli/Pool Photo via AP)

Aj v sobotu odslúžil pápež František Veľkonočnú vigíliu v takmer prázdnej Bazilike svätého Petra, ktorá svojou kapacitou inak pojme desaťtisíce ľudí. Liturgia sa rovnako ako dnes zúčastnilo iba niekoľko vatikánskych hodnostárov a veriacich, ktorí v laviciach sedeli s veľkými rozostupmi.

Viac o téme: PápežPožehnanieVeľká nocPápež FrantišekUrbi et Orbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu