Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OSN je znepokojená porušovaním ľudských práv v Bielorusku

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko

NEW YORK - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v utorok prijalo rezolúciu, ktorá vyjadruje obavy nad zhoršujúcim sa stavom ľudských práv v Bielorusku a vyzýva tamojšiu vládu, aby bezodkladne prepustila všetkých politických väzňov.

192-členný orgán dokument schválil v pomere 72 ku 33, 78 delegátov sa zdržalo. Rezolúcia nie je právne záväzná, odráža však názor väčšiny na situáciu v Bielorusku.

Pri novembrovom schvaľovaní návrhu rezolúcie vo výbore VZ OSN pre ľudské práva americký veľvyslanec Zalmay Khalizad označil Bielorusko za "poslednú diktatúru v Európe" a odsúdil väznenie oponentov "ako súčasť politickej stratégie". Rusko, ktoré má s Bieloruskom blízke vzťahy, hlasovalo proti, rovnako ako mnohé krajiny čeliace kritike v oblasti ľudských práv, ako sú Kuba, Severná Kórea, Irán, Sudán, Sýria a Zimbabwe. Mnohí odporcovia rezolúcie namietali proti tomu, aby sa VZ OSN zameriavalo na konkrétnu krajinu.

Valné zhromaždenie tiež v utorok prijalo rezolúciu, v ktorej vyjadrilo "veľmi vážne obavy" zo správ o rozsiahlom a závažnom porušovaní ľudských práv v Severnej Kórei. Dokument podporilo 101 členov, 22 hlasovalo proti a 59 sa zdržalo. Pchjongjang v novembri vyhlásil o schválenom návrhu, že je "plný výmyslov" a "v žiadnom prípade nemôže byť oprávnený", keďže zároveň neodsudzuje porušovanie ľudských práv v krajinách, ktoré ho podporujú.

Rezolúcia spomína "všadeprítomné a závažné obmedzovanie slobôd myslenia, svedomia, náboženského vyznania, názoru a vyjadrovania, pokojného zhromažďovania a združovania" v podobe stíhania osôb, ktoré uplatňujú tieto práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu