Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rada EÚ vymenovala Lajčáka za predstaviteľa Únie pre západný Balkán

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRUSEL - Rada EÚ vymenovala v piatok bývalého šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka za osobitného predstaviteľa EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a pre ďalšie regionálnej otázky týkajúce sa západného Balkánu.

V dokumente Rady EÚ sprístupnenom pre médiá sa uvádza, že úlohou nového osobitného zástupcu EÚ bude dosiahnuť komplexnú normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, zlepšiť dobré susedské vzťahy a zmierenie medzi partnermi na západnom Balkáne, pomôcť im prekonať dedičstvo minulosti a prispieť ku konzistentnosti a účinnosti opatrení EÚ na západnom Balkáne.

Miroslav Lajčák sa tejto funkcie ujíma s okamžitou platnosťou, s počiatočným mandátom na 12 mesiacov. Tlačová agentúra DPA pri tejto príležitosti pripomenula, že Belehrad odmieta uznať nezávislosť svojej bývalej provincie, ktorá vyhlásila nezávislosť v roku 2008. Obe krajiny sa usilujú o vstup do EÚ, musia však predtým vyriešiť svoje spory a normalizovať vzájomné vzťahy. Nezávislosť Kosova neuznáva päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Lajčák sa ujíma tejto funkcie v období, keď Kosovo čelí hlbokej politickej kríze, keď nová štvorčlenná koaličná vláda premiéra Albina Kurtiho vydržala len sedem týždňov. Vládna koalícia sa rozpadla pre spor okolo opatrení prijímaných na boj proti pandémii koronavírusu, avšak tri zo štyroch koaličných strán mali rozdielne názory, čo sa týka normalizácie vzťahov so Srbskom.

DPA v marci citovala slová kosovského prezidenta Hashima Thaciho, ktorý otvorene vyjadril pesimizmus o Lajčákových šanciach posunúť vpred zmrazené rozhovory medzi Belehradom a Prištinou. Dokument Rady EÚ pripomenul, že slovenský diplomat pôsobil ako minister zahraničných vecí SR a ako predseda Valného zhromaždenia OSN v období rokov 2017 - 2018 a že v rokoch 2007 až 2009 bol osobitným zástupcom EÚ pre Bosnu a Hercegovinu, kde pôsobil aj ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva.

Ako osobný vyslanec vtedajšieho vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Lajčák v roku 2006 v mene Európskej únie rokoval, organizoval a dohliadal na referendum o nezávislosti Čiernej Hory.

Úlohou osobitných zástupcov EÚ je propagovať politiku a záujmy Únie v určitých regiónoch a krajinách, ako aj otázky, ktoré sú predmetom osobitného záujmu alebo záujmu Únie. Zohrávajú aktívnu úlohu v úsilí o konsolidáciu reforiem, stability a právneho štátu. Prví osobitní predstavitelia EÚ boli vymenovaní v roku 1996. V súčasnosti deväť osobitných zástupcov EÚ pomáha pri výkone práce vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Viac o téme: Miroslav LajčákZápadný Balkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu