Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Nemecký minister pre záležitosti EÚ navrhol sankcie voči Maďarsku

Michael Roth
Michael Roth (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BERLÍN - Nemecký minister pre záležitosti EÚ Michael Roth v piatkovom vydaní denníka Die Welt spomenul možnosť zavedenia finančných sankcií voči Maďarsku. Reagoval tak na mimoriadne opatrenia, ktoré v rámci boja proti koronavírusu zaviedla vláda premiéra Viktor Orbána. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nedokážeme našim obyvateľom vysvetliť skutočnosť, že (niektoré) krajiny financujú veľkú časť svojich verejných investícií peniazmi EÚ a potom porušujú princípy Európskej únie," uviedol Roth. Prebiehajúce rokovania o novom rozpočte EÚ by podľa neho mohli byť príležitosťou prehodnotiť zmeny v pravidlách tak, aby mohli byť finančné sankcie schvaľované kvalifikovanou väčšinou.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maďarský parlament hlasmi poslancov vládneho bloku schválil v pondelok zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia. Opozícia tento zákon kritizovala s tým, že je časovo neohraničený a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci. Zákon si vyslúžil aj kritiku EÚ.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok poznamenala, že núdzové kroky krajín počas pandémie sú "pochopiteľné", avšak vyjadrila znepokojenie, že "určité opatrenia idú príliš ďaleko". "Mimoriadne ma znepokojuje najmä situácia v Maďarsku," povedala. Von der Leyenová už predtým uviedla, že je nanajvýš dôležité, aby núdzové opatrenia neboli na úkor základných princípov a hodnôt stanovených v zmluvách o EÚ.

Viac o téme: OpatreniaSankcieViktor OrbánKoronavírusMichael Roth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu