Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Námorníctvo v USA evakuuje posádku lietadlovej lode v dôsledku šíriacej sa nákazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké vojenské námorníctvo evakuuje tisíce svojich príslušníkov z lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt v dôsledku nákazy koronavírusom, ktorá sa šíri medzi posádkou. Správu priniesla v stredu agentúra AFP.

Loď momentálne kotví na Guame v severozápadnej časti Tichého oceánu. Na palube už potvrdili desiatky prípadov nákazy koronavírusom. Presný počet kapitán ani ministerstvo nešpecifikovali. Námorníctvo v súčasnosti zabezpečuje ubytovanie v hoteloch na ostrove v Pacifiku. Loď by mala v chode udržiavať časť nenakazenej posádky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ministerstvo obrany uznalo, že nákaza na lietadlovej lodi je výzvou pre armádnu akcieschopnosť. Podotklo však, že pandémia koronavírusu zasiahla všetky armády na svete. "Plánom je dostať z paluby čo najviac ľudí. Určité množstvo však musí na lodi ostať, aby mohli ďalej vykonávať svoje povinnosti, ktoré ju udržia v chode," povedal admirál John Menoni.

Všetci nakazení ostanú na vojenskej základni Guam. Zdraví námorníci ju budú môcť opustiť a budú ubytovaní na ostrove. Kapitán USS Theodore Roosevelt Brett Cozier upozornil Pentagón na situáciu v utorok. V liste uviedol, že vypuknutie nákazy na palube je nekontrolovateľné, pričom šírenie infekcie "naberá na rýchlosti".

Ministerstvo vyzval na "bezodkladnú" pomoc. "Nie sme vo vojne, námorníci nemusia zomrieť," dodal Cozier. Pentagón uviedol, že koronavírusom sa nakazilo viac ako 1400 jeho zamestnancov vrátane 771 príslušníkov armády. USA sú najviac zasiahnutou krajinou na svete. Podľa dostupných informácií evidujú už viac ako 205.000 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

Viac o téme: NámorníctvoPandémiaUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu