Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nová štúdia o koronavíruse: Šíri sa skutočne vzduchom? Vedci priblížili ďalšie poznatky, zároveň varujú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA/NEBRASKA - Informácie o novom koronavíruse postupne pribúdajú. Vedci ho skúmajú "z každej strany", no závery nemožno urobiť v priebehu pár dní či týždňov. Zdravotnícke centrum z univerzity v americkej Nebraske si však posvietilo na otázku, ktorá trápi nejedného z nás - šíri sa nákaza vzduchom?

Podľa doterajších zistení odborníkov táto možnosť existuje. Ruka v ruke s novými informáciami však prichádza aj varovanie zo strany expertov. 

Nová štúdia o koronavíruse:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ani na základe doterajších poznatkov nemôžu stále s istotou potvrdiť, že sa koronavírus skutočne šíri vzduchom. Informoval o tom Fox News. Pýtate sa, čo teda vedci vlastne zistili? Krok po kroku sa snažia dopracovať k definitívnej odpovedi a porozumieť vírusu, no terajším záverom je, že na univerzite v Nebraske nevylúčili možnosť šírenia vzduchom. Ukázalo sa totiž, že sa vo vzduchu udrží aj niekoľko hodín po tom, ako na mieste nie je infikovaná osoba.

Vedci odobrali vzorky zo vzduchu a z povrchov v jedenástich izbách, v ktorých bolo hospitalizovaných celkovo 13 pacientov. Tých testovali pozitívne na COVID-19. Vírusový genetický materiál našli na bežne používaných predmetoch - napríklad na toalete. Ale tiež vo vzduchu, aj napriek tomu, že dané osoby tam už neboli. Práve to naznačuje, že koronavírus sa udrží v prostredí. A to nie je všetko.

Pozitívne boli aj vzorky vzduchu z chodieb mimo miestností, kde ležali nakazení. Konkrétne z miest, kde sa pohyboval personál, ktorí sa o nich staral, vchádzal a vychádzal z týchto izieb. "Tieto zistenia naznačujú, že choroba by sa mohla šíriť priamym (kvapôčkami, teda z osoby na osobu) ale aj nepriamym kontaktom (kontaminované objekty a prenos vzduchom)," upresnili odborníci. Či sa ale automaticky nakazíte v miestnosti, kde bol predtým človek nakazený vírusom, ešte nie je definitívne potvrdené.

Podľa záverov vedcov však môžu byť zdrojom nákazy aj pacienti, ktorí majú ľahký priebeh ochorenia. Môžu totiž vytvárať aerosóly a kontaminovať nimi povrchy. Tie potom môžu predstavovať riziko na ďalší prenos.

Opatrenia sú na mieste

Autori štúdie tiež uviedli, že vzhľadom na ich doterajšie závery sa ukázala opodstatnenosť ochranných prostriedkov, ale tiež využívanie špeciálnych miestností pre nakazených pacientov, z ktorých by nákaza nemohla pre viaceré opatrenia uniknúť. Na potvrdenie hypotéz sú ale stále potrebné ďalšie výskumy.

Nová štúdia o koronavíruse:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ale uvádza, že vírus sa šíri predovšetkým priamo, teda z človeka na človeka a to kašľaním či kýchaním. Práve preto sú odporúčania jasné - dodržiavať potrebnú vzdialenosť aspoň dva metre. 

Keďže vedci tiež preukázali, že vírus zostáva na kontaminovaných povrchoch niekoľko hodín až dní, potenciálne sa môžete nakaziť aj v prípade, ak sa ich dotknete, neumyjete si ruky a potom sa dotknete svojich úst, nosa či očí. 

Jedna zo štúdií tiež preukázala, že vírus sa môže šíriť tráviacim traktom. Konkrétne fekálno-orálnou cestou. Čo to znamená? Vedci z Renminskej nemocnice, ktorá spadá pod nemocnicu v čínskom Wuhane a pod Wuhanský virologocký inštitút Čínskej akadémie vied, nedávno objavili vírusový genetický materiál aj vo vzorkách stolice a vo výteroch z konečníka. Čínske médiá o tom informovali ešte vo februári. 

Viac o téme: ŠtúdiaŠírenieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu