Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Komisia OSN vyzýva na zastavenie bojov v Sýrii: Civilistov ohrozuje koronavírus

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

ŽENEVA - Znepriatelené strany v Sýrii musia zastaviť boje, aby sa krajina "vyhla ďalšej katastrofe", vyhlásili v sobotu vyšetrovatelia OSN. V Sýrii, sužovanej deväť rokov trvajúcou vojnou, totiž zaznamenali prvé prípady pandémie ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom, píše tlačová agentúra AFP.

OSN sa obáva, že situácia si vyžiada obrovský počet odvrátiteľných úmrtí, hoci Damask zatiaľ hlásil len päť prípadov nákazy novým koronavírusom. "Sýrski civilisti teraz čelia smrteľnej hrozbe v podobe šírenia ochorenia COVID-19, ktoré nemilosrdne udrie a bude zničujúce pre tých najzraniteľnejších, lebo chýbajú naliehavé preventívne opatrenia," varoval Paulo Pinheiro, šéf Nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie pre Sýriu. 

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Bojujúce strany musia vyhovieť výzvam na prímerie, inak budú čeliť "tragédii, ktorá sa už črtá", uviedol Pinheiro. A dodal: "Všetky ostatné riešenia odsúdia obrovské počty civilistov na smrť, ktorej sa dá zabrániť".

Konflikt v Sýrii si už vyžiadal 380.000 ľudských životov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že sýrsky zdravotný systém je kriticky oslabený. Funguje len 64 percent nemocníc a 52 percent stredísk základnej zdravotnej starostlivosti z tých, ktoré existovali pred rokom 2011, teda pred vypuknutím konfliktu. V zdravotnom systéme zostalo 70 percent profesionálov oproti obdobiu spred vojny.

Vyšetrovacia komisia vysvetlila, že "situácia je do veľmi veľkej miery výsledkom provládnych síl, ktoré systematicky cielia útoky na zdravotné zariadenia". "Zdravotné sestry, lekári a dobrovoľníci sú terčmi útokov bojujúcich strán, sú zatýkaní a bez stopy miznú," uviedla komisia v oznámení. "Všetky útoky na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, na zariadenia, nemocnice a záchranárov musia okamžite prestať," dodala komisia.

V krajine žije aj 6,5 milióna vysídlených Sýrčanov, ktorí sú obzvlášť ohrození šíriacim sa koronavírusom, vrátane jedného milióna žien a detí v táboroch v provincii Idlib popri tureckej hranici. V táboroch je len obmedzený prístup k vode nachádzajúcej sa na území tohto regiónu a desiatky nemocníc sú tam z dôvodu bojov zatvorené. Organizácie na ochranu ľudských práv varovali aj pred zdravotnou pohromou v preplnených väzniciach.
 

Viac o téme: CivilistiKonflikt OSNSýriaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu