Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Čína údajne ustúpila od šírenia konšpirácií o novom víruse na adresu USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Čína ustúpila od šírenia konšpiračných teórií na internete o americkej účasti na pandémii koronavírusu, pretože zistila, že to malo obmedzenú silu. Informovala o tom v piatok predstaviteľka amerického ministerstva zahraničných vecí.

"Oficiálne správy Číny v Afrike ukazujú, že ukončila túto dezinformačnú kampaň, v ktorej sa osobitne uvádza, že koronavírus pochádza z USA," uviedla podľa agentúry AFP Lea Gabrielleová, koordinátorka ministerského centra (Global Engagement Center) zodpovedného za analýzu a boj proti zahraničnej propagande.

Podľa nej analýza príspevkov čínskych vládnych sociálnych médií od 13. do 15. marca ukázala "väčšinou negatívne reakcie" v Afrike na konšpiračné teórie. "Vidíme tiež niečo podobné na západnej pologuli," poznamenala.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Gabrielleová uviedla, že Čína preto zmenila svoje správanie a teraz chváli svoje úspechy pri potlačovaní vírusu a zdôrazňuje svoje poskytovanie pomoci v zahraničí. Začiatkom tohto mesiaca hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vyhlásil, aby že nový koronavírus priniesla do čínskeho mesta Wu-chan, kde ho koncom minulého roka prvýkrát zaznamenali, zrejme americká armáda.

Ministerstvo zahraničných vecí USA to označilo za "smiešnu" konšpiračnú teóriu a predvolalo si čínskeho veľvyslanca. Prezident USA Donald Trump v reakcii začal používať pre koronavírus výraz "čínsky vírus". Čína reagovala, že Trumpova terminológia je "rasistická".

Viac o téme: KonšpirácieČínaKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu