Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Britský premiér Boris Johnson mal pri testoch na SARS-CoV-2 prednosť

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Leon Neal)

LONDÝN - Osoby, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohy v boji proti novému koronavírusu SARS-CoV-2, budú mať pri testovaní prioritu spolu s pacientmi, u ktorých sa prejavili vážne komplikácie. V reakcii na pozitívny test na nový koronavírus u britského premiéra Borisa Johnsona to v piatok vyhlásila zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová. Informovala o tom agentúra Reuters.

V piatok bolo ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, potvrdené nielen u britského premiéra, ale aj u ministra zdravotníctva Matta Hancocka a hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo profesora Chrisa Whittyho.

Ako zdôrazňuje Reuters, Johnson a Hancock boli na prítomnosť koronavírusu testovaní aj napriek tomu, že sa u nich prejavili len mierne symptómy ochorenia. "Predpokladom (pre testovanie) je, že máte vážne symptómy... Jediným iným kritériom je, že zohrávate kľúčovú úlohu v boji s COVID-19 a v tomto prípade verím, že každý pochopí, že premiér v tom zohráva veľmi dôležitú úlohu," povedala Harriesová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Simon Stevens z Národnej zdravotnej služby (NHS) na margo testovania obyvateľstva na prítomnosť nového koronavírusu vyhlásil, že cieľom je v priebehu budúceho týždňa zdvojnásobiť množstvo testov. Skoré uzdravenie medzitým zaželal podľa agentúry AFP šéfovi britského kabinetu americký prezident Donald Trump.

"Prezident sa poďakoval premiérovi za ich úzke priateľstvo a zaželal mu skoré uzdravenie. Prezident Trump a premiér Johnson sa dohodli, že budú spolupracovať v rámci G7, G20 a iných medzinárodných inštitúcií na zdolaní pandémie koronavírusu a posilnení svetovej ekonomiky," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu. Obaja lídri podľa Washingtonu veria, že Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vyjdú z tejto krízy "silnejšie ako kedykoľvek predtým".

Viac o téme: Veľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu