Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Mekke sa pred púťou hadždž zhromaždili milióny moslimov

MEKKA - Milióny moslimov sa v nedeľu zhromaždili v saudskoarabskej Mekke pri príležitosti začiatku každoročnej púte moslimov hadždž. Saudské ministerstvo vnútra v tejto súvislosti ohlásilo prísne bezpečnostné opatrenia.

Muži a ženy sedemkrát obchádzajú svätyňu Kaaba v očakávaní pondelkového začiatku púte. V priebehu nasledujúcich dvoch dní by sa malo podľa odhadov 2,5 milióna pútnikov vydať na vrch Arafat, asi 20 kilometrov od Mekky, kde podľa tradície môže Boh oveľa ľahšie vypočuť ich modlitby. Na vrchu Arafat prorokovi Mohamedovi pred 1400 rokmi Alah zjavil poslednú časť Koránu.

V utorok sa uskutoční v Mekke ďalší rituál púte - kameňovanie diabla, pričom kamene budú pútnici zbierať cestou z pahorku Arafat. Pútnikov potom čaká ešte sviatok obetovania Íd al-Adhá, pri ktorom bohatí pútnici nechajú zabiť barana či iné zviera a ich mäso venujú chudobným. Podľa Koránu by mal každý zdravý moslim, ktorý si to môže dovoliť, absolvovať púť do Mekky aspoň raz v živote.

Tohtoročnú púť hadždž sprevádzajú mimoriadne obavy v súvislosti s krviprelievaním v Iraku a Afganistane a tiež vzhľadom na nedávne teoriristické útoky skupín napojených na al-Kájdu vrátane tohtotýždnového dvojnásobného samovražedného útoku v Alžíri, ktorý si vyžiadal 37 životov. Napätie pretrváva aj medzi príslušníkmi dvoch hlavných vetiev islamu - sunnitmi a šiitmi, ktorí sa počas piatich dní rituálov púte hadždž zhromaždia v Mekke. Saudský minister vnútra.

Princ Najíf bin Abdul-Azíz, informoval, že kráľovstvo dokáže zaistiť bezpečnosť a zabrániť akémukoľvek pokusu ohroziť bezpečnosť pútnikov. Podľa posledných údajov zverejnených v piatok do Mekky pricestovalo viac ako 1,6 milióna pútnikov. Saudskoarabský kráľ na tohtotoročnú púť pozval viac ako tisíc hostí, vrátane iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu