Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Koronavírus sa neprestajne šíri: Desivá bilancia, Taliansko v počte mŕtvych prekonalo Čínu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (17)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Wang Quanchao/Xinhua via AP)

PRAHA, WASHINGTON, WU-CHAN - Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 desí celý svet! Kým v Ázii počet prípadov ubúda, v Európe sa situácia zhoršuje. Okolité štáty hlásia ďalšie nové prípady. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu prekročil 214 000. Vírusu podľahlo vyše 8700 ľudí, vyliečilo sa z neho viac ako 83 000 nakazených. (údaje z 18. 3. o 21:26 h)
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 105 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 522
  • Výrazný počet nakazených hlási aj Veľká Británia, vírusu podľahlo už 104 ľudí
  • V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 475 ľudí.
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234​​

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?

 

ONLINE

21:57 Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia europarlamentu, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu. Toto zasadnutie zároveň nahradí už skrátenú "plenárku", ktorá sa pôvodne mala konať v dňoch 1. a 2. apríla.

David Sassoli
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

21:44 Srbsko sa rozhodlo úplne zatvoriť svoje pozemné hranice s okolitými krajinami pre všetku dopravu s výnimkou nákladnej. Opatrenie vstúpi do platnosti v piatok, informoval vo štvrtok večer srbský prezident Aleksandar Vučič. Srbsko vo štvrtok zatvorilo pre osobnú leteckú dopravu aj medzinárodné letisko v Belehrade, a srbská letecká spoločnosť Air Serbia zrušila všetky svoje lety.

21:30 V Poľsku zaznamenali 32 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 355 ľudí. Informovalo o tom vo štvrtok večer poľské ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP. Šestnásť nových prípadov hlásili v Mazovskom vojvodstve, šesť v Sliezskom vojvodstve, päť v Lubuskom vojvodstve a po jednom infikovanom potvrdilo na svojom území ďalších päť vojvodstiev.

21:18 Holandsko sa stalo vo štvrtok ďalšou krajinou, ktorá uzavrela svoje hranice pre obavy z nového koronavírusu. Opatrenie znamená faktický zákaz vstupu pre občanov krajín mimo Európskej únie, informovala tlačová agentúra DPA.

21:16 Filmový festival v Cannes vo Francúzsku sa nebude konať v máji, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Vo štvrtok večer o tom informovala rada riaditeľov festivalu, ktorá zvažuje odklad udalosti na koniec júna alebo na začiatok júla. Správu priniesla tlačová agentúra AFP. Najväčší filmový festival na svete sa mal konať od 12. do 23. mája. Avšak jeho rada riaditeľov uviedla, že z dôvodu pandémie teraz zvažuje nový termín kultúrnej udalosti a jej presun na "koniec júna, začiatok júla".

20:57 Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov vyzvalo vo štvrtok amerických občanov, aby sa okamžite vrátili zo zahraničia späť do krajiny. V opačnom prípade sa musia pripraviť na to, že uviaznu tam, kde sa nachádzajú, píše agentúra DPA.

Donald Trump
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

20:50 Holandský minister zdravotníctva Bruno Bruins vo štvrtok podal demisiu po tom, čo počas debaty v parlamente o pandémii nového koronavírusu skolaboval od vyčerpania, ako sám neskôr uviedol. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Bruins, ktorý mal na starosti aj riešenie pandémie, v stredu neskoro večer omdlel, keď stál pri rečníckom pulte v parlamente, a museli mu pomôcť postaviť sa.

20:47 Na celom území Nemecka zaznamenali dosiaľ už vyše 13.900 prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu a 44 úmrtí v dôsledku tejto nákazy. Tlačová agentúra DPA to uviedla vo štvrtok na základe zhromaždených údajov zo 16 nemeckých spolkových krajín.

20:44  Britský premiér Boris Johnson vyjadril vo štvrtok presvedčenie, Spojené kráľovstvo môže v nasledujúcich 12 týždňoch zvrátiť šírenie nového koronavírusu. Stane sa tak však iba vtedy, ak budú ľudia v boji s vírusom SARS-CoV-2 postupovať podľa odporúčaní vlády. Informovala o tom britská spravodajská televízia BBC.

20:31 Chorvátsko oznámilo vo štvrtok tri nové prípady nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet v krajine stúpol na 105. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na chorvátskeho ministra zdravotníctva Viliho Beroša.

20:15 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 108 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Celkový počet obetí nákazy sa tak vyšplhal vo Francúzsku na 372 - zo stredajších 264.

ONLINE Koronavírus sa neprestajne
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter/c)

20:00 Farmaceutický priemysel nedokáže poskytnúť dostatok diagnostických súprav na nový koronavírus, aby sa mohlo splniť odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) robiť rozsiahlejšie testovanie ľudí. Vo štvrtok to vyhlásil popredný výkonný pracovník vo farmaceutickom priemysle Severin Schwann, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

19:56 Grécko vo štvrtok oznámilo, že dočasne zatvorí väčšinu hotelov po celej krajine, lebo sa snaží spomaliť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Otvorený môže zostať len jeden hotel v hlavnom meste každého gréckeho regiónu, tri hotely môžu prijímať hostí v Aténach a ďalšie tri v Solúne, spresnilo grécke ministerstvo pre cestovný ruch.

19:44 Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala vo štvrtok občanov Spojeného kráľovstva, aby "spolupracovali ako jeden" a spoločne porazili pandémiu koronavírusu. Informoval o tom agentúr AP. Kráľovná v nezvyčajnom vyhlásení, písanom z prvej osoby, uznala, že mnoho jednotlivcov a rodín "vstupuje do obdobia veľkého znepokojenia a neistoty".

19:23 Žena, ktorú pozitívne testovali na nový koronavírus, porodila v nemocnici v gréckych Aténach zdravé bábätko. Vo štvrtok o tom informovali grécke médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

19:20 Česká polícia zadržala vo štvrtok muža, ktorý utiekol z pražskej Nemocnice Na Bulovke hneď po tom, ako sa dozvedel, že má pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Podľa polície bol muž vonku pol hodiny. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Incident sa stal krátko pred 17.00 h. Políciu privolali cez tiesňovú linku samotní zdravotníci, ktorým utiekol. "Sestra mu povedala, že je pozitívny na koronavírus. Muž sa okamžite otočil a z nemocnice utiekol," povedala pre Novinky.cz hovorkyňa polície Lucie Drábková. Policajti muža vypátrali za zhruba 20 minút neďaleko nemocnice na ulici Povltavská.

19:13 Nariadenie o uzatvorení hraníc medzi Spojenými štátmi a Kanadou pre všetky cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, vstúpi do platnosti pravdepodobne v piatok neskoro večer alebo v sobotu skoro ráno.

Hranica medzi Kanadou a
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP)

19:02 Letisko v Innsbrucku, hlavnom meste rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko, preruší nadchádzajúci pondelok až do odvolania svoju prevádzku v dôsledku koronavírusovej pandémie.

18:38 Marocká polícia zatkla najmenej desať osôb v súvislosti s podozrením zo šírenia falošných informácií o novom druhu koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra Reuters. Medzi zadržanými je aj žena, ktorá cez kanál YouTube hovorila, že nákaza neexistuje.

18:25 Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu sa v ČR v priebehu piatkového popoludnia zvýšil zo 631 na 694. Vyliečení zostávajú traja ľudia.

18:18 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 427 ľudí. Počet obetí sa tak vo štvrtok vyšplhal na 3405, čím Taliansko prekonalo počet mŕtvych v Číne.

18:10 Novým typom koronavírusu sa v Spojených štátoch doposiaľ nakazilo viac ako 10.000 ľudí, pričom infekcii už podľahlo najmenej 150 osôb. 

18:07 Na 137 mŕtvych stúpol vo štvrtok v Británii počet obetí ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2, čo je nárast o 33 úmrtí za posledných 24 hodín.

18:06 V talianskom meste Como podľahli nákaze novým koronavírusom vo štvrtok dvaja lekári. Celkovo tak počet obetí medzi lekármi stúpol na 13, informovala agentúra ANSA.

18:05 Brazília v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorí na 15 dní hranice so všetkými okolitými štátmi okrem Uruguaja. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

18:04 Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok oznámil, že Kolumbia pre obavy zo šírenia nového koronavírusu zakáže vstup na svoje územie všetkým cestujúcim zo zahraničia vrátane Kolumbijčanov. Opatrenia nadobudnú účinnosť od pondelkovej polnoci.

18:03 Spojené štáty schválili liek proti malárii chlorochín (Chloroquine) pre použitie pri liečbe ochorenia COVID-19 v dôsledku nového koronavírusu SARS-CoV-2. Vo štvrtok o tom informoval americký prezident Donald Trump. "Pracujeme na tom, ako aby sme tento liek sprístupnili okamžite," povedal novinárom Trump, podľa ktorého na tom pracuje americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Donald Trump.
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

17:38 V priebehu stredy pribudlo v Belgicku 309 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom. Informácie potvrdilo belgické ministerstvo zdravotníctva. Do štvrtkového rána v krajine pozitívne testovali na COVID-19 celkovo 1795 osôb. Pandémia si za posledných 24 hodín vyžiadala v Belgicku ďalších sedem úmrtí, čím sa tamojší celkový počet obetí zvýšil na 21, uviedla tlačová agentúra Belga.

17:15 Švajčiarsko vo štvrtok v čase pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2 informovalo o ďalších úmrtiach v dôsledku ochorenie COVID-19. V krajine dosiaľ zomrelo 33 ľudí, píše spravodajská televízia BBC. Za uplynulých 24 hodín sa počet nakazených v krajine zvýšil o ďalších vyše 400, celkovo je vo Švajčiarsku 3438 potvrdených prípadov nákazy, uviedli vo štvrtok miestni zdravotníci.

16:53 Indický premiér Naréndra Módí nariadil vo štvrtok 1,3 miliardy obyvateľom krajiny, aby dodržiavali jednodňový zákaz vychádzania. Opatrením vláda bojuje proti pandémii nového koronavírusu, uviedla tlačová agentúra AFP.

16:49 Monacké knieža Albert II. mal pozitívny test na nový typ koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom vo štvrtok kráľovský palác, píše agentúra AFP. Podľa vyhlásenia paláca zdravotný stav 62-ročného kniežaťa "nie je dôvodom na obavy".

Monacké knieža Albert II
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kamil Zihnioglu, File)

16:48 Čínsky manželský pár, ktorý bol prvým prípadom výskytu nového koronavírusu v Taliansku, sa už vyliečil a mohol opustiť príslušné oddelenie Národného ústavu infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho v Ríme. Dvojica turistov z mesta Wu-chan, známeho ako ohnisko koronavírusovej epidémie v Číne, bola v tomto zariadení hospitalizovaná od 30. januára.

16:47 Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že sa rozhodla vytvoriť rezervy strategického vybavenia v systéme rescEU s cieľom pomôcť členským krajinám EÚ v boji proti pandémii COVID-19. Zdravotnícke vybavenie, ktoré bude súčasťou tejto rezervy, bude zahŕňať najmä vybavenie potrebné pre intenzívnu starostlivosť - pľúcne ventilátory, osobné ochranné prostriedky, rúška na opakované použitie, vakcíny a terapeutiká a laboratórne potreby.

16:25 Z moskovskej nemocnice, ktorá je v meste hlavným nemocničným zariadením pre pacientov s koronavírusom, utekajú pacienti s pozitívnymi testami na koronavírus a šíria túto nákazu ďalej. Vo štvrtok o tom informoval Denis Procenko, primár moskovskej 40. nemocnice, známej aj ako Kommunarka. Ako povedal, žiadny z 86 moskovských pacientov nie je vo vážnom stave, no niektorí z nich sa jednoducho "zdvihnú a odídu". "Niektorí odídu dverami, iní sa šplhajú po múroch. Potom sa vrátia do nemocnice a povedia nám, že odišli preto, lebo sa už cítili dobre. Hovoríme im, že aj keď sa cítia dobre, sú ako biologické zbrane pre staršiu generáciu," cituje primára britská BBC.

16:22 Na viac ako 2000 stúpol vo štvrtok v Rakúsku počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Oficiálne je dosiaľ známe nakazenie 2013 ľudí, informovala tlačová agentúra APA.

ONLINE Koronavírus sa neprestajne
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

16:04 Na oddelení intenzívnej starostlivosti Juhopeštianskej nemocnice Centrum ležia šiesti pacienti s ochorením COVID-19, ich stav je vážny. Informovala o tom vo štvrtok v Budapešti šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

15:55 Kostarika oznámila prvé úmrtie na nový koronavírus SARS-CoV-2. V stredu popoludní miestneho času o tom informovali noviny Tico Times, na ktoré sa odvolal britský denník The Guardian. Prvým človekom, ktorý v stredoamerickom štáte Kostarika podľahol ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým druhom koronavírusu, bol v stredu 87-ročný muž, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

15:48 India zakázala vo štvrtok všetky prichádzajúce lety do krajiny, obmedzila verejné zhromaždenia a zablokovala cesty do sporného regiónu Kašmír po tom, čo v oblasti zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:39 Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu sa v ČR v priebehu piatka zvýšil z 572 na 631. Vyliečení zostávajú traja ľudia. Informovala o tom spravodajská televízia ČT 24.

15:37 Počet ľudí, ktorým v Slovinsku potvrdili ochorenie COVID-19, sa vo štvrtok popoludní zvýšil na 319. Podľa tlačovej agentúry STA je to nárast o 33 prípadov za posledných 24 hodín. V Slovinsku dosiaľ otestovali 9860 ľudí, z čoho v stredu zdravotníci uskutočnili 1130 testov.

15:36 V režime vysokej pohotovosti v dôsledku hrozby nového druhu koronavírusu je už všetkých 85 subjektov Ruskej federácie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS. Všetky školy a univerzity prešli na diaľkové vzdelávanie. Všetky športové súťaže a všetky verejné podujatia boli zrušené v súlade s dekrétmi podpísanými ruskými regionálnymi vládami.

15:35 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok odsúdil "psychózu", akú podľa jeho slov vyvolala pandémia nového druhu koronavírusu a varoval, že panika môže byť ničivejšia než samotná nákaza, píše agentúra AFP.

15:23 NATO očakáva od členov aliancie plnenie obranných záväzkov aj v čase pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie šéfa NATO Jensa Stoltenberga.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

15:06 Egypt vo štvrtok oznámil, že v snahe zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu čiastočne zatvorí reštaurácie, kaviarne, obchodné centrá a nočné kluby. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Na základe rozhodnutia vlády budú tieto miesta zatvorené každý deň od 19.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) do 06.00 h (05.00 h SEČ) a nariadenie bude platiť do 31. marca. Uviedla to egyptská štátna televízia.

14:58 Policajní prefekti viacerých oblastí vo Francúzsku, ktoré ležia v blízkosti morského pobrežia, vo štvrtok zakázali vstup na pláže. Zakázané je aj surfovanie, informoval spravodajský portál LCI.

14:46 Nemecko povoláva na boj s pandémiou nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 desaťtisíce záložníkov. S odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP. Nemecká spolková armáda (Bundeswehr) začala podľa slov Krampovej-Karrenbauerovej prvé várky záložníkov mobilizovať už cez víkend, pričom ďalší by mali byť povolaní prostredníctvom "cielených povolávacích príkazov a generálneho povolávacieho príkazu".

14:37 Ruskí vedci dokázali sekvenovať úplný genóm nového koronavírusu. Podľa agentúry TASS o tom vo štvrtok informovala tlačová služba ruského ministerstva zdravotníctva s tým, že materiál pochádzal od pacienta s chorobou COVID-19 spôsobovanou koronavírusom SARS-CoV-2. Ako vysvetlil riaditeľ štátneho výskumného ústavu pre chrípkové ochorenia Dmitrij Lioznov, genetická analýza je dôležitá pre pochopenie, ako vznikol nový koronavírus, čo pomôže pri vývoji vakcín a liekov na liečbu.

ONLINE Koronavírus sa neprestajne
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Getty Images)

14:36 Turecko má v pláne zintenzívniť testovanie obyvateľstva na koronavírus SARS-CoV-2 tak, aby denne bolo vykonaných do 15.000 testov.

14:34 V Nemecku bolo vo štvrtok k 14. hodine 13.632 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet úmrtí stúpol na 33, vyliečilo sa 113 ľudí, informoval denník Berliner Morgenpo

14:25 Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok oznámil, že Británia z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom sťahuje z Iraku časť svojich vojakov, ktorí sú súčasťou výcvikovej misie.

14:18 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike vo štvrtok dopoludnia zvýšil na 572. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ďalej uviedol, že v ČR v stredu vyšetrili 1738 osôb, pričom celkovo už bolo otestovaných 9402 ľudí.

13:50  Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 169 na celkom 767 mŕtvych. Pribudlo aj 3431 nakazených (nárast o 25 percent), celkom ich je 17.147.

13:22 Polícia  musela v uplynulých dňoch viackrát zasahovať počas takzvaných koronavečierkoch, ktoré sa konali vo viacerých nemeckých mestách, a to napriek odporúčaniam vyhýbať sa sociálnym kontaktom.

13:20 Vedci tvrdia, že hromadné testovanie zastavilo epidémiu choroby COVID-19.

12:55 Irán vo štvrtok oznámil, že za posledných 24 hodín pribudlo 149 úmrtí na ochorenie Covid-19, spôsobené novým druhom koronavírusu. Celkový počet smrteľných obetí sa tak zvýšil na 1284 a nakazených je už viac ako 18.000.

12:45 Na Srí Lanke v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu na neurčito odložili parlamentné voľby, ktoré sa mali konať v apríli.

12:15 Prvou smrteľnou obeťou nového koronavírusu v Mexiku sa stal 41-ročný muž, ktorý mal cukrovku.

11:55 Hlavný vyjednávač Európskej únie pre budúce partnerstvo s Britániou Michel Barnier vo štvrtok informoval, že bol pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2.

10:55 Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Rakúsku k štvrtkovému ránu (08.00 h) zvýšil na 1843.

10:43 Južná Kórea, Čína a Singapur čelia druhej vlne nového koronavírusu, ktorú spustili ľudia vracajúci sa zo zahraničia. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že Čína, kde sa vírus v decembri po prvý raz objavil, v stredu potvrdila, že nemá žiadne nové domáce prípady, čo sa stalo prvý raz od vypuknutia epidémie. Všetkých 34 nových potvrdených prípadov nákazy priniesli ľudia, ktorí sa nedávno vrátili zo zahraničia.

10:00 Karanténa vyhlásená pre celé územie Talianska v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 bude platiť dlhšie než len do 3. apríla, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. 

09:40 Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Poľsku prekročil 300 po tom, čo poľské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo 18 nových prípadov tejto nákazy. 

09:23 V Maďarsku potvrdili ďalších 15 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 73. 

09:15 Nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 si v Rusku vyžiadal prvú obeť, ktorou je staršia pacientka moskovskej nemocnice.

09:14 Rakúska spolková krajina Tirolsko je z dôvodu neustále rastúceho počtu osôb infikovaných novým koronavírusom v karanténe. Oznámil to v stredu večer krajinský premiér Günther Platter s tým, že toto opatrenie sa týka všetkých 279 miest a obcí a platí do 5. apríla.

09:10 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí obvineniam, že zneužíva šírenie nového koronavírusu v krajine vo svoj prospech.

08:47 Londýnske metro (Tube) uzavrie až 40 staníc s cieľom zmierniť šírenie nákazy koronavírusom.

08:44  Slovensko a Maďarsko sa dohodli na dočasnom otvorení hraničného priechodu Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. 

08:25 V súvislosti s koronavírusom má v Poľsku nariadenú karanténu takmer 15.000 ľudí. Poľskú políciu však zaskočil počet prípadov nerešpektovania tohto preventívneho opatrenia a navrhuje dať takýmto ľuďom elektronické náramky - ako v prípade odsúdených.

08:15 Nákazu novýn koronavírusom potvrdili v stredu u dvoch brazílskych ministrov a predsedu Senátu. S celkovým počtom 529 nakazených je Brazília najviac postihnutou krajinou v Latinskej Amerike.

08:00 Nový Zéland zatvorí až na niekoľko výnimiek svoje hranice pre všetkých cudzincov.V krajine potvrdili za posledných 48 hodín 18 nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkový počet potvrdených prípadov tak stúpol na 28.

07:45  Mnoho Španielov sa v stredu pripojilo k výzve adresovanej bývalému kráľovi Juanovi Carlosovi, aby venoval štátu zo svojho majetku 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na boj proti novému koronavírusu. Ide o peniaze údajne prijaté ako úplatok od Saudskej Arábie a v súčasnosti ukryté na švajčiarskych účtoch. Španielsko je s takmer 14.000 nakazenými a vyše 600 úmrtiami po Taliansku koronavírusom druhou najhoršie postihnutou krajinou v Európe.

Juan Carlos I.
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Andreea Alexandru)

07:35 Nigéria zakázala v stredu vstup na svoje územie občanom 13 krajín najviac zasiahnutých novým koronavírusom.  Vláda svoje rozhodnutie oznámila na sociálnej sieti Twitter. Nariadenie sa týka občanov Číny, Talianska, Iránu, Južnej Kórey, Španielska, Japonska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Británie, Holandska, Švajčiarska a Spojených štátov. Ide o krajiny s viac ako 1000 prípadmi infekcie.

06:50 Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok oznámil, že hranice krajiny sa uzavrú pre všetkých návštevníkov. Opatrenie sa nevzťahuje na austrálskych občanov, osoby s trvalým bydliskom v krajine a ich blízkych rodinných príslušníkov. Austrália zatiaľ zaznamenala viac ako 700 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom ich počet každý deň výrazne stúpa. Úmrtí je v krajine zatiaľ šesť.

06:30 Južná Kórea informovala vo štvrtok o 152 nových prípadoch nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 8565. 

Počet nakazených v Južne
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

06:27 Najväčšia austrálska letecká spoločnosť Qantas vo štvrtok oznámila, že ešte tento mesiac pozastaví všetky medzinárodné lety. Vzhľadom na pandémiu koronavírusu pristúpia k tomuto kroku aj ďalšie austrálske aerolínie Virgin. 

Najväčšia austrálska letecká spoločnosť
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

06:25 Portugalsko vyhlásilo v stredu v snahe bojovať so šírením koronavírusu výnimočný stav. Vláda tak ľahšie obmedzí pohyb obyvateľstva, informovala agentúra AFP. "Ide o mimoriadne rozhodnutie na mimoriadne obdobie," uviedol konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa v televíznom prejave, v ktorom vysvetlil príčiny prijatia takéhoto opatrenia. To vstúpilo do platnosti v stredu o polnoci.

06: 23 Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP.

Koronavírus
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Wang Quanchao/Xinhua via AP)

6:21 Člen Snemovne reprezentantov Ben McAdams sa v stredu stal už druhým americkým kongresmanom, ktorý informoval, že ho testovali pozitívne na nový koronavírus. Predtým to isté oznámil Mario Diaz-Balart, ďalší člen Snemovne reprezentantov, uviedla agentúra AFP.

Americký kongresman Ben McAdams
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Bowmer,File)

6:19 Francúzska polícia udelila viac ako 4000 pokút v súvislosti s nedodržiavaním zákazu vychádzania, ktorý uvalila tamojšia vláda v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 89 ľudí. Celkovo sa tak počet obetí vyšplhal na 264. Francúzsko má momentálne 9134 potvrdených prípadov nákazy, pričom 3626 ľudí je v nemocnici.

06:17 Senát amerického Kongresu v stredu schválil balík finančnej pomoci na boj proti pandémii koronavírusu.​

06:15 Turecko potvrdilo v stredu druhý prípad úmrtia súvisiaceho s novým koronavírusom, pričom počet prípadov nákazy stúpol v krajine na 191. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Zomrel 61-ročný muž," uviedol turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca na Twitteri bez ďalších podrobností. Prvou obeťou koronavírusu bol 89-ročný muž, ktorý sa vírusom nakazil od zamestnanca s kontaktmi na Čínu. Podľa Kocu sa počet nových prípadov nákazy zvýšil z 98 na 191.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu naliehal na Turkov, aby v nasledujúcich troch týždňoch opúšťali svoje domovy iba v nevyhnutných prípadoch a minimalizovali spoločenské kontakty, "pokým hrozba nepominie". Taktiež ohlásil balík ekonomických stimulov v hodnote 14 miliárd eur s cieľom zmierniť dôsledky pandémie koronavírusu.      

Ako sa prejavuje vírus?

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus sa neprestajne
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: PandémiaZahraničieÁziaEurópaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu