Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skvelá správa pre svet: Austrálski vedci tvrdia, že našli liek na koronavírus, plánujú klinické testy

(Zdroj: SkyNews com. au/YouTube)

SYDNEY – Austrálski výskumníci oznámili správu, ktorú celý svet tak veľmi túži počuť. Pravdepodobne našli účinný liek na koronavírus a plánujú ho do konca mesiaca otestovať na ľuďoch v celej krajine.

Táto dobrá správa prišla podľa austrálskeho webu news.com.au. z Centra pre klinický výskum Queenslandskej univerzity. Doteraz bola látka testovaná len na niekoľkých pacientoch, ale údajne mali „veľmi dobré výsledky.“ Profesor David Paterson, riaditeľ Centra pre klinický výskum Queenslandskej univerzity uviedol pre news.com.au, že testovali dokonca dve látky, ktoré si s vírusom v skúmavke poradili a úplne ho zničili. Jedna z látok, ktorú už podávali pacientom, dokázala človeka zbaviť infekcie a vírus zlikvidovať. Avšak Paterson ešte nechce nazývať látku "liekom na koronavírus". Ide viac o látky, ktoré si s ním pravdepodobne dokážu poradiť. Prvá látka je totiž nový typ lieku na vírus HIV, druhá látka je antimalarikum chlorochín. Obidve látky sa pacientom podávajú vo forme tabliet. Lieky boli úplne prvýkrát vyskúšané na čínskych pacientoch, ktorí boli hospitalizovaní v Austrálii.

 Látky, o ktorých je reč, sa v Austrálii normálne predávajú. "Pacienti, ktorým boli podané, mali po skončení terapie negatívny nález koronavírusu v tele. Teraz sa snažíme o veľké klinické testy po celej Austrálii asi v 50 nemocniciach. Vyskúšame pôsobenie jednej látky, potom druhej a potom ich kombináciu," uviedol Paterson pre news.com.au. Pri doterajšom testovaní sa po látkach neprejavili žiadne vedľajšie účinky. Paterson vraj tiež zaregistroval pozitívne výsledky v boji proti koronavírusu v Číne a Singapure, avšak podľa jeho názoru sú to skôr nie úplne dôveryhodné štúdie. Výskum, ktorý sa odohráva hlavne v Číne, je podľa neho chaotický. Hlavne preto, že táto krajina je epicentrom nákazy. Austrálčania sa pokúsili vyvinúť svoj klinický výskum nezávisle od ázijských krajín, hlavne po tomto čiastkovom úspechu.

Viac o téme: LiekHIVAustráliaKoronavírusAntimalarikumKlinické testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu