Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou o migrantoch je mŕtva, povedal grécky premiér

Turecko umožnilo tisícom migrantov, aby sa voľne presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom. Zobraziť galériu (4)
Turecko umožnilo tisícom migrantov, aby sa voľne presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ATÉNY - Dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou, ktorá od roku 2016 limitovala množstvo utečencov a migrantov prichádzajúcich do Únie, je "mŕtva". Vyhlásil to v piatok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a obvinil Ankaru, že "pomáha" súčasnému nárastu migrantov na hraniciach, píše agentúra AFP.

"Práve teraz, buďme úprimní, je táto dohoda mŕtva," povedal grécky premiér pre americkú televíziu CNN. "A je mŕtva, pretože Turecko sa rozhodlo túto dohodu úplne porušiť, kvôli tomu, čo sa stalo v Sýrii," dodal.

Tisícky migrantov sa zhromaždili pri hraniciach medzi Tureckom a EÚ po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulom týždni povedal, že Ankara ich viac nebude zastavovať. Vyhláseniu prezidenta predchádzali nálety sýrskej armády na severovýchode Sýrie, pri ktorých zomreli desiatky tureckých vojakov.

Turecko umožnilo tisícom migrantov,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Od vtedy grécke bezpečnostné zložky zabránili viac ako 39.000 pokusom o nelegálne prekročenie grécko-tureckých hraníc migrantmi, čím aj ochránili vonkajšie hranice Európskej únie. Mitsotakis uviedol, že Turecko robí "presný opak" ako je jeho povinnosť zadržiavať žiadateľov o azyl. "Systematicky pomáhali ľuďom na pevnine aj na mori ľuďom v ich snahe prejsť do Grécka," uviedol.

Grécky líder Mitsotakis síce pripustil, že Turecko na svojom území prichýlilo takmer štyri milióny utečencov zo Sýrie, trval však na tom, že "Európa nebude za tento problém Tureckom vydieraná". Turecko na základe dohody z roku 2016 súhlasilo so zastavením prílivu utečencov do Európy výmenou za finančnú pomoc pre starostlivosť o niekoľko miliónov utečencov v krajine. Ankara odvtedy opakovane protestovala, že EÚ túto dohodu nedodržiava.

Erdogan sa v čase nezhôd chystá navštíviť Brusel

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má na pondelok v pláne jednodňovú pracovnú návštevu Bruselu, informovala v sobotu jeho kancelária. Píše o tom agentúra AP vysvetľujúc, že medzi Tureckom a Európskou úniou panuje aktuálne napätie v súvislosti s migrantmi a utečencami. Erdoganova vláda totiž minulý týždeň oznámila, že už nebude migrantom pobývajúcim momentálne na území Turecka brániť, aby sa presúvali k hraniciam s Gréckom a Bulharskom, ktoré sú členskými krajinami Európskej únie.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

Stalo sa tak aj napriek záväzku Ankary vyplývajúceho z dohody s Európskou úniou, že migrantov ponechá na svojom území. Erdoganovmu vyhláseniu však predchádzali nálety sýrskej armády na severovýchode Sýrie, pri ktorých zomreli desiatky tureckých vojakov. Pri turecko-gréckych hraniciach sa po prezidentovom oznámení začali zhromažďovať tisíce migrantov túžiacich sa dostať do Európy. Grécke bezpečnostné zložky im v nelegálnom prekročení štátnych hraníc zabraňujú, čím zároveň ochraňujú aj vonkajšie hranice eurobloku.

V sobotnom vyhlásení tureckej prezidentskej kancelárie sa uvádza, že Erdogan pocestuje 9. marca do Bruselu. Komuniké však nešpecifikuje, kam prezident v rámci svojho deň trvajúceho pobytu zavíta, ani čo konkrétne bude mať v hlavnom meste Belgicka v pracovnom programe. Vyhlásenie Ankary prišlo len relatívne krátky čas po tom, čo sa vo štvrtok v Lužnici neďaleko chorvátskeho Záhrebu uskutočnilo neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ o vzťahoch Únie s Ruskom a Tureckom. Šéfovia diplomacie členských štátov eurobloku na tejto schôdzke kritizovali Turecko, že "zúfalú situáciu migrantov zneužíva na politické ciele".

Erdogan nariadil, aby sa migrantom neumožňovalo preplavovať sa cez Egejské more

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nariadil pobrežnej stráži, aby vzhľadom na nebezpečenstvo s tým spojené nedovolila migrantom preplavovať sa cez Egejské more. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na tureckú tlačovú službu Anadolu.

"Na rozkaz prezidenta republiky sa migrantom nebude dávať povolenie preplaviť sa cez Egejské more, pretože je to nebezpečné," tweetovala pobrežná stráž ešte počas piatka. "Prístup nezasahovať proti migrantom snažiacim sa odísť z Turecka zostáva naďalej v platnosti, toto nové (nariadenie) sa však týka plavenia sa cez more, pretože je to nebezpečné," dodala pobrežná stráž v ďalšom tweete.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency )

Podľa nej len v priebehu štvrtka bolo na mori zachránených 97 migrantov po tom, čo "grécka strana poškodila tri člny a nechala ich napoly sa potápajúce uprostred mora". Erdogan minulý víkend vyhlásil, že Ankara povolí migrantom cestovať do Európy, keďže Turecko už nedokáže zvládať nové vlny ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie.

Turecko na základe dohody z roku 2016 súhlasilo so zastavením prílivu utečencov do Európy, a to výmenou za finančnú pomoc pre starostlivosť o niekoľko miliónov utečencov v krajine. Ankara však už odvtedy viac ráz protestovala, že Európska únia túto dohodu nedodržiava.

Viac o téme: DohodaMigrantiGréckoTureckoEurópska úniaKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu