Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofa je na konci: Takmer všetky požiare v Austrálii sú už uhasené

Krajina ostala po požiaroch spustošená
Krajina ostala po požiaroch spustošená (Zdroj: Twitter/Lukas VF Novak)

CANBERRA - Po viac ako 240 dňoch už v najväčšom austrálskom štáte Nový Južný Wales nevyčíňajú pustošivé požiare buša. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

"Sezóna požiarov sa oficiálne skončila pre celý Nový Južný Wales 31. marca. Z toho vyplýva, že v súčasnosti už nie sú Novom Južnom Walese žiadne aktívne požiare," uviedol hovorca požiarneho zboru Greg Allan s tým, že od augusta tam zhorelo viac ako 5,5 milióna hektárov pôdy.

V rámci celej Austrálie požiare zničili viac ako 3000 domov a zhorelo viac ako 12,5 milióna hektárov pôdy. Najmenej 33 osôb vrátane šiestich hasičov prišlo v období požiarov o život. Austrálsky premiér Scott Morrison označil toto obdobie za "Čierne leto".

V štáte Viktória zhorelo 1,5 milióna hektárov pôdy, pričom podľa hasičov sú "pod kontrolou všetky vážnejšie požiare". "Súčasné poveternostné podmienky podstatne obmedzili aktivitu požiarov a možnosť ich šírenia," uviedol hovorca hasičov. V štáte Západná Austrália zhorelo viac ako 1,5 milióna hektárov pôdy a v súčasnosti tam už nie je aktívny žiadny požiar.

Viac o téme: LesPožiarAustráliaNový Južný Wales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu