Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podozrivý iránsky diplomat musí opustiť Nemecko

BERLÍN - Nemecká spolková vláda vykázala z krajiny iránskeho diplomata pre podozrenie z pokusu dostať sa ku komponentom pre sporný iránsky jadrový program, informoval týždenník Spiegel.

Podľa jeho údajov nadviazal konzulárny atašé kontakt s bavorskou špecializovanou firmou s úmyslom kúpiť zariadenie, ktoré sa dá použiť pri obohacovaní uránu. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa k prípadu v sobotu pre agentúru AFP odmietlo vyjadriť. Podľa analýzy americkej tajnej služby mal byť vojenský komponent použitý na jadrové účely.

Spojené štáty a ich spojenci podozrievajú Irán, že sa pokúša vyrobiť jadrové zbrane. Irán tvrdí, že jeho nukleárny program sleduje výlučne mierové ciele. Nemecko a päť krajín s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN: USA, Čína, Rusko, Francúzsko a Veľká Británia dali Teheránu čas do konca roka, aby dodržal svoje záväzky voči Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti s informáciami o svojom jadrovom programe. Teherán obvinenia Západu, že sa snaží vyvinúť jadrové zbrane, vytrvalo odmieta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu