Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svet túžobne očakáva dohodu o prímerí, Trump v tom má jasno: Ako by sa zachoval?

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v nedeľu povedal, že by s afganským povstaleckým hnutím Taliban dohodu o prímerí podpísal, ak by sa ju v Afganistane podarilo dosiahnuť. Informovala o tom agentúra AFP.

"Podpísal by som to," povedal Trump v Bielom dome predtým, ako odcestoval do Indie. "Ľudia chcú dosiahnuť dohodu," povedal prezident a dodal, že hnutie Taliban je "unavené z bojov". Devätnásť rokov je podľa prezidenta dlhý čas.

Operáciou Trvalá sloboda sa 7. októbra 2001 začala vojna Afganistane, ktorú USA spustili v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok vyhlásil, že Spojené štáty dosiahli s militantným hnutím Taliban dohovor o výraznom obmedzení násilia v celom Afganistane. Dohovor o obmedzení násilia v Afganistane, faktickom čiastočnom prímerí, by mal platiť sedem dní od piatkovej polnoci miestneho času. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Vývoj sa pohne dopredu

Ak bude obmedzenie násilia celý týždeň úspešne uplatňované, vývoj sa "pohne dopredu", to znamená, že USA s militantmi z Talibanu podpíšu dohodu. Malo by sa tak stať v sobotu 29. februára. Následne by mali v katarskej metropole Dauha začať mierové rokovania za účasti všetkých strán konfliktu v Afganistane.

Americký prezident začne v pondelok dvojdňovú návštevu Indie, napísala na svojej webovej stránke stanica BBC. Ide o jeho prvú návštevu v tejto krajine.

Viac o téme: PrímerieUSADonald TrumpTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu