Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé FOTO strelca z Hanau: Pred masakrom nahral VIDEO... Zanechal list s mrazivým obsahom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/AP, Repro foto YouTube/Tobias Rathjen)

HANAU - Muž podozrivý zo streľby v nemeckom meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pri ktorom zahynulo 11 ľudí vrátane páchateľa a jeho matky, zanechal video, v ktorom sa k činu priznáva. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Okrem toho napísal aj list so silne pravicovým obsahom.

S odvolaním sa na informácie z bezpečnostných kruhov DPA uviedla, že domnelý páchateľ len niekoľko dní pred skutkom na portáli YouTube zverejnil video nahrané zjavne v byte, v ktorom plynulou angličtinou podáva "osobné posolstvo pre všetkých Američanov".

Prvé FOTO strelca z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Tobias Rathjen)

Vo videu hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Muž vyzýva amerických občanov, aby sa prebudili a začali proti tomu "okamžite bojovať". Video neobsahuje náznaky, že by muž v blízkej budúcnosti plánoval v Nemecku spáchať násilný čin.

Podľa denníka Bild bol páchateľ identifikovaný ako Tobias R. Zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené. Tobias R. mal konať na základe krajne pravicových motívov, píše Bild, podľa ktorého majú byť medzi obeťami aj Kurdi.

V dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau prišlo v stredu večer o život deväť osôb a viaceré utrpeli ťažké zranenia. Predpokladaného páchateľa našli v jeho byte mŕtveho. V byte sa našlo aj ďalšie telo, podľa informácií Bildu má isť o matku páchateľa. 

Prvé FOTO strelca z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Andreas Arnold/dpa via AP)

Prvé výstrely padli v stredu okolo 22.00 v centre mesta v štvrti Heumarkt v bare Midnight. Tam prišlo o život päť ľudí vrátane jednej ženy. Podľa Bildu boli medzi nimi osoby kurdského pôvodu. Druhé miesto činu, kde sa takisto strieľalo, je vzdialené len dva kilometre a nachádza sa na námestí Kurt-Schumacher-Platz v obytnej štvrti Kesselstadt, kde bolo neskôr objavené aj telo samotného páchateľa.

"Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o viacerých páchateľov," napísala miestna polícia vo štvrtok ráno na Twitteri. "Naše myšlienky sú dnes ráno s ľuďmi v Hanau, v ktorého centre sa stal strašný zločin," uviedol na Twitteri hovorca vlády Steffen Seibert. Vzhľadom na závažnosť zločinu a skutočnosť, že údajný páchateľ vo svojom priznaní spomína nenávisť voči cudzincom, vyšetrovanie prípadu prevzala generálna spolková prokuratúra.

Prvé FOTO strelca z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Sused podozrivého

Sused rodičov podozrivého páchateľa pre nemecký portál FOCUS Online opísal svoje skúsenosti z predchádzajúcej noci. „Bolo to medzi druhou a štvrtou hodinou. Spal som, ale potom mi polícia zazvonila na zvonček a povedala mi, aby som odstúpil. Potom som sa už neodvážil ísť von,“ povedal s tým, že policajné zložky boli plne ozbrojené. Syn, ktorý je považovaný za páchateľa, má asi 40 rokov: „Jeho matka je dosť chorá, takže tu bol častejšie. Toto sú normálni ľudia.“

Prvé FOTO strelca z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Majiteľ občerstvenia sledoval konanie

Len 50 metrov od miesta činu sa nachádza snack bar. „Videl som dvoch ozbrojených mužov, ako idú do baru s vodnými fajkami. Strieľali okamžite, možno desaťkrát. Ľudia kričali. Potom muži vonku zastrelili tých, ktorí utiekli,“ povedal majiteľ občerstvenia. 

Prvé FOTO strelca z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Polícia však v súčasnosti predpokladá, že existuje iba jeden páchateľ a neexistujú náznaky o iných páchateľoch. "Keď som potom išiel do shisha baru, prvá vec, ktorú som videl, bol krvácajúci muž na podlahe," dodal svedok.

Viac o téme: StreľbaNemeckoHanau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu