Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Holandský súd potvrdil príkaz, aby Rusko akcionárom Jukosu zaplatilo 50 miliárd dolárov

Michail Chodorkovský
Michail Chodorkovský (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

HAAG - Holandský odvolací súd potvrdil príkaz medzinárodného arbitrážneho panelu, aby Rusko zaplatilo odškodné 50 mld. USD akcionárom bývalého ruského ropného gigantu Jukos.

Utorkovým rozsudkom sa zrušilo rozhodnutie haagskeho okresného súdu z roku 2016, ktorý zastavil platnosť príkazu na odškodnenie na základe záveru, že spor nespadá do jurisdikcie arbitrážneho panelu. Haagsky odvolací súd v utorok uviedol, že rozhodnutie z roku 2016 "nebolo správne. To znamená, že arbitrážny príkaz je opäť platný".

Medzinárodný arbitrážny panel ešte v roku 2014 konštatoval, že Rusko nekonalo v dobrej viere, keď si uplatnilo rozsiahle pohľadávky voči Jukosu, hoci niektoré daňové schémy firmy boli podozrivé. Ruský štát "zaútočil na Jukos a jeho majiteľov s cieľom dosiahnuť bankrot Jukosu a privlastniť si jeho majetok" a zároveň odstrániť generálneho riaditeľa firmy Michaila Chodorkovského z politickej scény, uviedol arbitrážny panel.

Chodorkovského zatkli v roku 2003 a viac ako desaťročie strávil vo väzení. Hlavný majetok Jukosu sa predal ruskej štátnej spoločnosti a Jukos nakoniec zbankrotoval.

Viac o téme: RozhodnutiePríkazSúd HaagMichail ChodorkovskýJukos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu