Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavý útok v Kamerune: O život prišli aj nevinné deti a tehotné ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

YAOUNDÉ - Najmenej 22 ľudí vrátane detí a tehotných žien prišlo o život pri piatkovom útoku v jednej z dedín v nepokojnom regióne severozápadného Kamerunu. Informoval o tom v pondelok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), píše agentúra DPA.

Civilisti boli zabití podľa slov Jamesa Nunana z OCHA v dedine Ngarbuh. Objavili sa obvinenia, že za útok je zodpovedná tamojšia armáda, čo však ministerstvo obrany odmietlo. V pondelňajšom stanovisku označilo ministerstvo tento incident za "nešťastnú nehodu" súvisiacu s pretrvávajúcimi bezpečnostnými operáciami v regióne. Dedina, v ktorej k útoku došlo, leží v anglofónnej oblasti Kamerunu, kde už roky vládnu nepokoje a násilnosti. V roku 2016 tam totiž dve hlavné anglojazyčné oblasti - provincie Severozápad a Juhozápad - vyjadrili želanie oddeliť sa od zvyšku krajiny a vytvoriť nový štát s názvom Ambazónia.

Podľa hovorcu ministerstva obrany zaútočili v piatok štyria vojaci a dvaja policajti na ozbrojený tábor teroristov v dedine Ngarbuh. Ťažké boje si tam vyžiadali životy siedmich separatistov a spôsobili aj neúmyselnú explóziu a požiar, pri ktorých bola usmrtená jedna žena a štyri deti. Incident vyšetruje kamerunská armáda. Riaditeľ Strediska pre ľudské práva a demokraciu v Afrike (CHRDA) Felix Agbor Balla medzičasom vyzval na nezávislé vyšetrenie tejto, ako ju nazval, "strašnej vraždy" civilistov.

Kamerun - niekdajšia nemecká kolónia v západnej Afrike - bol po prvej svetovej vojne rozdelený medzi Francúzsko a Britániu. Po vyhlásení nezávislosti v roku 1960 vznikol štát s dvoma úradnými jazykmi, v ktorom žijú ľudia štyroch rozličných národností. Anglicky hovoriaca menšina sa však cíti byť diskriminovaná francúzskou väčšinou a požaduje väčšiu mieru autonómie. Kamerunčania hovoriaci po anglicky sa dlhodobo sťažujú, že vláda s nimi zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, čo sa prejavuje aj vo financovaní.

Viac o téme: Mŕtviútok Kamerun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu