Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Toto je čierne leto, tvrdí Morrison: Parlament si na zasadnutí uctil obete požiarov

Scott Morrison
Scott Morrison (Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila)

SYDNEY - Austrálski poslanci si na utorkovom prvom zasadnutí parlamentu po letnej prestávke uctili doterajších 33 obetí rozsiahlych požiarov buša, píšu svetové tlačové agentúry.

Austrálsky premiér Scott Morrison vo svojom prejave v parlamente v Canberre označil toto leto za "čierne". V publiku boli prítomní aj príbuzní hasičov, ktorí v boji s ohňom prišli o život. "Toto je čierne leto 2019/20, ktoré preukázalo náš národný charakter a odhodlanie," povedal Morrison. "Tieto požiare sa ešte neskončili a nebezpečenstvo na mnohých miestach stále hrozí. Dnes sme sa tu však zišli, aby sme smútili, uctili si (pamiatku obetí), premýšľali sme a poučili sa z čierneho leta, ktoré stále trvá," vyhlásil premiér.

Morrisonova vláda podporujúca uhoľný priemysel sa pre svoj postoj k požiarom a ku klimatickým zmenám stala terčom medzinárodnej kritiky. V decembri bol Morrison prinútený verejne sa ospravedlniť za to, že v čase eskalácie krízy v súvislosti s požiarmi odišiel na dovolenku na Havaj. Na východnom pobreží Austrálie momentálne zostáva ešte uhasiť viac než 100 požiarov. Vďaka chladnejšiemu počasiu však podľa austrálskych predstaviteľov ani jeden z pretrvávajúcich požiarov nepredstavuje v súčasnosti bezprostredné nebezpečenstvo.

Požiare, ktoré vypukli vlani v septembri, zničili približne 12 miliónov hektárov územia v najľudnatejších austrálskych štátoch. V dôsledku požiarov bolo zničených aj zhruba 2500 domov a odhaduje sa, že za obeť im padla až miliarda voľne žijúcich zvierat.

Viac o téme: PožiarObeteParlamentAustráliaScott Morrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu