Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Iránsky prezident vyzval ľudí na jednotu a obvinil Trumpa zo zneužívania nezhôd

Hasan Rúhání Zobraziť galériu (2)
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/Office of the Iranian Presidency via AP)

TEHERÁN - Iránci nesmú dovoliť, aby taktika "maximálneho nátlaku" amerického prezidenta Donalda Trumpa narušila pred parlamentnými voľbami národnú jednotu, vyhlásil v pondelok v prejave iránsky prezident Hasan Rúhání.

Jeho kritické slová boli namierené proti zaryto konzervatívnemu dozornému orgánu, ktorý masovo vyraďuje kandidátov na poslancov. Voľby sa v Iráne budú konať 21. februára. Iránski duchovní vodcovia sa snažia udržať ekonomiku krajiny nad vodou aj v čase sprísňujúcich sa amerických sankcií, uvalených Washingtonom po tom, čo USA v roku 2018 odstúpili od historickej jadrovej dohody Teheránu so svetovými veľmocami. Sankcie spôsobili aj prudké zníženie vývozu iránskej ropy do zahraničia, pripomína agentúra Reuters.

"Nesmieme dovoliť, aby Trump s úspechom vytváral priepasť medzi vedením štátu a ľudom... Musíme zostať jednotní... Neobracajte sa chrbtom k voľbám. Poďme voliť vo veľkom počte," uviedol Rúháni v prejave, naživo vysielanom na jeho oficiálnej webovej stránke. "Nesmieme dovoliť, aby Trump a teroristi v Bielom dome izolovali Irán," dodal prezident.

Všetkých kandidátov vo voľbách schvaľuje iránsky ústavný volebný dozorný orgán, konzervatívna Rada strážcov. Tá už vyradila z volieb približne 9000 zo 14.000 kandidátov, ktorí sa pred voľbami zaregistrovali. Umiernení politici upozornili, že vo väčšine veľkých miest nemajú preto žiadnych kandidátov. "Tieto parlamentné voľby sú veľmi dôležité... Už som napísal listy príslušným úradom, aby problém diskvalifikovania kandidátov vyriešili," oznámil Rúhání.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

"Vy konzervatívci tvrdíte, že voľby vyhráte. To je pekné, ale umožnite súťaženie vo voľbách," zdôraznil. Vládcovia po islamskej revolúcii v Iráne v roku 1979 odstránili všetko, čo by mohlo ohroziť ich moc. Avšak priepasť medzi nimi a ľudom sa zväčšuje, predovšetkým od vlaňajška, keď boli pri protivládnych protestoch zabité stovky osôb. Irán má počet zabitých ešte len oznámiť a odmieta údaje zverejnené organizáciami na ochranu ľudských práv.

Teherán čelí silnejúcemu hnevu verejnosti a medzinárodnej kritike za to, že oneskorene priznal vinu za neúmyselné zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla. Omylom naň vypálili rakety elitné revolučné gardy. Iránci vyšli do ulíc na protest proti tomuto oneskorenému priznaniu.

Nedôvera medzi vládnucimi a ovládanými, v kombinácii s ekonomickými ťažkosťami, neveští pred februárovými parlamentnými voľbami nič dobré. Iránska vládnuca elita sa zakaždým snaží o vysokú účasť voličov, aby mohla poukazovať na svoju legitimitu, hoci výsledný údaj politiku nijako zásadne nezmení. "Vyzývam náš národ, choďte voliť. Aj napriek tomu, že kritizujete rôzne záležitosti a problémy, prosím vás, choďte odovzdať svoj hlas," vyhlásil Rúhání v prejave.

Palestínsky premiér vyzval svet, aby bojkotoval Trumpov mierový plán

Palestínsky premiér Muhammad Štajja vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby bojkotovalo "mierový plán" amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa Palestínčanov uprednostňuje Izrael. "Toto je plán na ochranu Trumpa pred impeachmentom a (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua pred väzením. Nie je to blízkovýchodný plán. Tento plán dáva Izraelu suverenitu nad palestínskym územím," uviedol Štajja na schôdzi palestínskeho kabinetu.

Očakáva sa, že Trump predstaví svoj "mierový plán" pre Blízky východ v pondelok po schôdzke s Netanjahuom a jeho politickým rivalom Bennym Gantzom vo Washingtone. Táto iniciatíva prichádza v čase, keď je Trump v Senáte vystavený procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), zatiaľ čo Netanjahuovi hrozí obžaloba na základe obvinení z korupcie. Netanjahu a Ganz si zároveň vo februári zmerajú sily v parlamentných voľbách.

"Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby sa nestalo partnerom tejto iniciatívy, pretože je v rozpore s medzinárodným zákonom. Práva palestínskeho ľudu nie sú na predaj," povedal Štajja na margo Trumpovho plánu. Palestínčania do Washingtonu pozvaní neboli, keďže s Trumpovou administratívou prerušili všetky vzťahy v súvislosti s jej proizraelskými postojmi.

Všeobecne sa očakáva, že pripravovaný plán bude voči Izraelu najpriaznivejší, s akým kedy Spojené štáty dosiaľ prišli. Podľa AFP by mohol priniesť vyhlásenie osídlení v okupovanom Predjordánsku za legálne. Americký návrh by zároveň mohol skomplikovať vytvorenie palestínskeho štátu s východnou časťou Jeruzalema ako hlavným mestom. Trump v roku 2018 uznal Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu.

Viac o téme: USADonald TrumpIránHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu