Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin s jasnou výzvou: Ešte tento rok chce summit stálych členov BR OSN

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

JERUZALEM - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby sa v roku 2020 uskutočnil summit lídrov Ruska, Číny, Spojených štátov, Francúzska a Británie - stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) - s cieľom prediskutovať dianie vo svete. S odvolaním sa na Putinove štvrtkové vyhlásenie na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme o tom informovala agentúra TASS.

"Zanedbávanie minulosti a nezhody tvárou v tvár hrozbám môžu mať strašné následky. Nielenže by sme sa nemali báť to nahlas povedať, ale mali by sme podniknúť všetko pre zachovanie a ochránenie mieru," vyhlásil šéf Kremľa.

Podľa názoru ruského prezidenta päť zakladajúcich členov OSN, "ktorí nesú osobitnú zodpovednosť za zachovanie civilizácie, môže a musí ísť príkladom". Putin podľa svojich slov o tomto návrhu už diskutoval s niektorými predstaviteľmi daných štátov a počul od nich pozitívnu odozvu.

Politickí lídri sa zišli v Jeruzaleme na Svetovom fóre o holokauste

Svetoví lídri sa zišli v Izraeli na Svetovom fóre o holokauste, ktoré sa koná pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz v nacistami okupovanom Poľsku. Podujatie v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku holokaustu, otvoril vo štvrtok izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý varoval, že antisemitizmus a rasizmus sú aj naďalej "zhubnými chorobami".

S prejavmi vystúpia aj prezidenti Ruska a Francúzska. Poľský prezident Andrzej Duda sa odmietol zúčastniť na protest proti tomu, že nedostal priestor na vystúpenie, na rozdiel od svojho ruského kolegu Vladimira Putina, ktorého obvinil zo skresľovania histórie holokaustu a vojny.

Piate Svetové fórum o holokauste je najväčším diplomatickým podujatím v histórii Izraela. Zúčastňuje sa na ňom 40 vysokopostavených svetových lídrov, medzi nimi Putin, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský princ Charles, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier či americký viceprezident Mike Pence. Organizátori uviedli, že fórum sa bude tento rok sústreďovať na súčasný boj proti antisemitizmu.

Viac o téme: PrezidentSummitRuskoOSNVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu