Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vo Švédsku sa budú homosexuáli sobášiť aj v kostoloch

ŠTOKHOLM - Švédska luteránska cirkev v stredu oznámila, že je naklonená tomu, aby sa páry rovnakého pohlavia sobášili v kostoloch, ale odporučila, aby sa pojem "manželstvo" vyhradil pre heterosexuálne zväzky.

Cirkev o stanovisko požiadala vláda, ktorá pripravuje nový zákon o rodine a chce ho parlamentu predložiť na budúci rok. "Manželstvo a partnerstvo (ľudí rovnakého pohlavia) sú rovnocennými formami zväzkov. Preto ústredná rada Švédskej cirkvi schvaľuje návrh na spojenie legislatívy o manželstve a partnerstve do jedného zákona," uviedla cirkev vo vyhlásení. "Slovo manželstvo by sa však malo používať iba pre vzťah medzi mužom a ženou," uvádza vyhlásenie.

Švédsko už v roku 1995 umožnilo homosexuálom uzatvárať civilné zväzky a udelilo im rovnaký právny štatút ako dvojiciam rozdielneho pohlavia. Podľa nového návrhu by sa v zákone o rodine nemalo hovoriť o pohlaví partnerov. Postoj cirkvi fakticky odmieta zákon, ktorý by nehovoril o pohlaví partnerov, pretože chce, aby pojem "manželstvo" platil iba pre heterosexuálne zväzky. Otvára však cestu tomu, aby sa ľudia rovnakého pohlavia sobášili v kostole. Ak sa nový zákon prijme, Švédsko bude prvou krajinou na svete, kde ľudia rovnakého pohlavia budú mať cirkevné sobáše.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu