Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rázny krok Spojených štátov: Na vysoko postaveného iránskeho generála uvalili sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Administratíva prezidenta USA uvalila v piatok sankcie na vysoko postaveného iránskeho generála, ktorému pripisuje zodpovednosť za brutálne potlačenie vlaňajších protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o súčasť stupňovania amerického tlaku na Teherán.

Sankcie boli uvalené na brigádneho generála iránskych revolučných gárd Hasana Šáhvarpúra. Podľa Washingtonu je zodpovedný za novembrový zásah voči demonštrantom na juhozápade Iránu, ktorý si vyžiadal takmer 150 životov. "Generál Šáhvarpúr velil jednotkám zodpovedným za zásah a krvavé represie v okolí mesta Máhšahr," uviedol osobitný vyslanec USA pre Irán Brian Hook. Podľa jeho slov tam bolo zmasakrovaných "148 bezbranných Iráncov".

Po zaradení na sankčný zoznam má tento iránsky generál zákaz vstupu na územie Spojených štátov. Podľa agentúry AFP však ide len o symbolický krok, keďže Trumpova administratíva už predtým zakázala vydávanie víz pre prakticky všetkých iránskych občanov. Sankcie boli na generála uvalené na základe fotografií a videozáznamov, ktoré ministerstvu zahraničných vecí USA poskytli obyvatelia Iránu.

Washington sa pred časom obrátil priamo na Iráncov, aby mu zasielali dôkazy o represiách a porušovaní ľudských práv vo svojej krajine. Irán priznal novembrovú operáciu svojich bezpečnostných síl v oblasti Máhšahru, kde žije početná arabská menšina. Obvinenia z rozsiahlych represií však odmieta. Tvrdí, že zásah bol zameraný proti miestnym ozbrojeným separatistom.

Máhšahr bol epicentrom protivládnych protestov, ktoré v novembri vypukli v mnohých iránskych mestách po prudkom náraste cien motorových palív. Podľa odhadov organizácie Amnesty Interntional pri zásahoch voči demonštrantom po celej krajine zahynuli stovky ľudí. Začiatkom januára zomrel pri americkom nálete v Iraku iránsky generál Kásem Solejmání, čo viedlo k vyostreniu napätia medzi Washingtonom a Teheránom.  

Viac o téme: SankcieUSATeheránIránsky generál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu