Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pri útokoch v Alžírsku zomrelo najmenej 62 ľudí

Medzi obeťami sú aj pracovníci OSN. Zobraziť galériu (7)
Medzi obeťami sú aj pracovníci OSN. (Zdroj: ČTK)

ALŽÍR - Dva skoro simultánne výbuchy v alžírskom hlavnom meste Alžír pripravili v utorok o život najmenej 62 ľudí vrátane cudzincov. Najmenej jeden z útokov bol samovražedný. Prvý výbuch zasiahol sídlo Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Druhý výbuch sa odohral pred budovou ústavného súdu. Vybuchol tu autobus, vezúci univerzitných študentov. Podľa rozhlasovej stanice Algiers Network 3 explodovali bomby s asi desaťminútovým odstupom. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, no predpokladá sa, že ide o dielo Al-Kájdy v severnej Afrike. Tá má už na svedomí sériu útokov v Alžírsku, pri ktorých len tento rok prišlo o život vyše sto ľudí.

Ako informoval minister vnútra Jazíd Zerhúní, samovražedný útočník sa odpálil v aute pred sídlom UNHCR, pričom výbuch budovu značne poškodil. Medzi zranenými sú aj zamestnanci UNHCR. Budova UNHCR sa nachádza v prísne stráženej mestskej časti Hydra, kde sídli viacero ministerstiev, úradov a diplomatických misií. Druhá bomba explodovala pred budovou Ústavnej rady v centre mesta práve v čase, keď tadiaľ prechádzal autobus so študentmi, medzi ktorými je najviac obetí a zranených.

"Vždy som hovoril, že nám stále hrozia takéto útoky. Všetko závisí od našej ostražitosti a stupňa mobilizácie," konštatoval minister Zerhúní s tým, že podobných útokov je v Alžírsku stále menej a menej. "To znamená, že teroristické skupiny čelia z našej strany stále väčším a väčším problémom," zdôraznil. Pri výbuchu bomby pred sídlom UNHCR v Alžíri prišlo o život aj najmenej desať zamestnancov OSN. Explózia zasiahla aj budovu Rozvojového programu OSN, ktorá sa nachádza na druhej strane ulice. Ako povedal hovorca Rozvojového programu Jean Fabre, zatiaľ nie je známe, z ktorej agentúry OSN obete pochádzajú. Šéf Rozvojového programu pre Alžírsko Marc Destanne De Bernis informoval, že obe budovy boli výbuchom automobilu naloženého výbušninami značne poškodené. Viacero zranených je stále pod troskami budov, ktoré sa čiastočne

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil. Len v tomto roku došlo v Alžíri k niekoľkým bombovým útokom al-Kájdy, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí. Samovražedný útočník vrazil 21. septembra autom naloženým výbušninami do konvoja východne od hlavného mesta, pričom zranenia utrpeli dvaja Francúzi a Talian. K výbuchu sa prihlásila al-Kájda, ktorá vyzvala na útoky na francúzske ciele.

Útoky v Alžíri odsúdili predstavitelia mnohých štátov a medzinárodných organizácií vrátane Spojených štátov, OSN a Európskej únie, ktorá ich označila za "barbarské teroristické činy." EÚ zároveň vyjadrila sústrasť obetiam a príbuzným tých, ktorí pri výbuchoch zahynuli. Portugalské predsedníctvo EÚ vo vyhlásení vyjadrilo presvedčenie, že páchatelia týchto "barbarských teroristických činov budú čoskoro odovzdaní spravodlivosti."

EÚ zdôraznila, že rozhodne odsudzuje každý pokus o ohrozenie mieru a stability v Alžírsku. Pripomenula "podporu úsilia alžírskej vlády pri prekonávaní obrovského utrpenia v posledných desaťročiach a je pripravená podporiť africkú krajinu v jej snahe o úplné zmierenie." "Som šokovaná týmito odpornými činmi proti civilistom a odsudzujem ich tým najrozhodnejším spôsobom," uviedla komisárka Európskej únie pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrero-Waldnerová vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu