Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vysoko nákazlivá hrozba z Poľska! Slovensko je v pozore, u susedov sa o slovo prihlásila vtáčia chrípka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľské úrady potvrdili v stredu výskyt vysokonákazlivej vtáčej chrípky na hydinových farmách chovajúcich morky na východe krajiny. V dôsledku nákazy bude nutné utratiť až 40.000 kusov hydiny, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Ide o prvé prípady vtáčej chrípky v Poľsku - podľa údajov Eurostatu najväčšieho producenta a vývozcu hydinového mäsa v Európe - od roku 2017.

Predseda poľského združenia chovateľov živej hydiny a vývozcov hydinového mäsa Andrzej Danielak uviedol, že vírus vtáčej chrípky sa zrejme vyskytol až na troch farmách, čo ohrozuje 350.000 kusov vtáctva v zóne v okruhu troch kilometrov okolo postihnutého chovu. Ako sa vírus dostal na farmy, zatiaľ zostáva nejasné.

Nebezpečenstvo aj pre ľudí

Úrady v Lubelskom vojvodstve v utorok oznámili, že veterinárni experti pristúpili ku krokom zameraným na vyhubenie vírusu s tým, že zaznamenali kmeň vtáčej chrípky, ktorý môže byť nebezpečný aj pre človeka.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úrady uviedli, že v súvislosti s mimoriadnou situáciou sa uskutočnilo niekoľko stretnutí. Na záberoch súkromnej televízie Polsat je vidieť, ako policajné autá v oblasti blokujú cestu.

Slovensko v pozore

Slovensko zatiaľ "veľmi pozorne" sleduje vývoj ohniska nákazy vtáčej chrípky vo východnom Poľsku. Uviedol to v piatok ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

"Pokiaľ by sa potvrdilo, že choroba je rozšírená ďalej, prijmeme opatrenia charakteru zákazu dovozu z danej oblasti, či živej hydiny alebo mäsa a mäsových výrobkov a vajec. Zatiaľ sme len pripravení, pretože oficiálna správa neprišla, takže pravdepodobne nákazu majú Poliaci pod kontrolou. Budeme reagovať podľa potreby," ubezpečil Bíreš.

Vysoko nákazlivá hrozba z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Moderdorfský, Tip čitateľa)

Pripomenul, že poľská kompetentná veterinárna autorita 31. decembra 2019 potvrdila výskyt vtáčej chrípky, kmeň H5N8, ktorý sa prejavil ako veľmi agresívny. "Je to farma na chov moriek, na danej farme bolo 12.000 kusov, podľa záznamu všetky morky uhynuli, čo len potvrdzuje, že vírus je vysoko virulentný (nákazlivý)," spresnil. "Od 2. januára Poliaci neinformovali, aký je vývoj," doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR. 

Viac o téme: Vtáčia chrípkaHrozbaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu