Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Brutálne nepokoje v mexickej väznici: Výsledkom je 16 mŕtvych a päť zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MEXIKO - Šestnásť väzňov bolo zabitých a päť ďalších zranených počas bitky vo väznici v stredomexickom štáte Zacatecas. S odvolaním sa na mexické úrady o tom v stredu informovala agentúra Reuters s tým, že išlo o najhoršie násilnosti vo väzenskom zariadení od kedy sa súčasný prezident Andrés Manuel López Obrador ujal moci.

Bitka vypukla v utorok okolo 14.30 miestneho času v regionálnom stredisku sociálnej reintergácie v meste Cieneguillas, ktoré je západným predmestím metropoly Zacatecas, píše sa vo vyhlásení regionálnej vlády. Dozorcovia následne zadržali jedného väzňa so strelnou zbraňou, v objekte sa neskôr našli tri ďalšie zbrane ako aj rôzne nože.

Príslušné úrady spustili vo veci vyšetrovanie a pokúšajú sa identifikovať, ako sa zbrane dostali do väznice a kto je za bitku zodpovedný. Reakciou regionálnej vlády na bitku bude sprísnenie bezpečnostných opatrení v tamojších väzniciach.

Tento incident sa dá podľa Reuters považovať ja jednu z posledných rán bezpečnostným opatreniam prezidenta Lópeza Obradora, ktorý sa v decembri 2018 ujal moci a zaviazal sa znížiť rekordnú mieru násilia v krajine. Zastarané, preplnené a slabo strážené väznice v Mexiku sú dejiskom častých vzbúr a násilností.

Najmenej 28 ľudí zahynulo v júli 2017 pri bitke dvoch konkurenčných väzenských gangov, ku ktorej došlo v štátnej väznici v meste Acapulco na juhu Mexika. V októbri 17 počas väzenskej vzbury v severomexickom štáte Nuevo León zahynulo 16 väzňov. Vo februári roku 2016 v inej väznici v tom istom štáte zomrelo 49 väzňov pri zrážke dvoch frakcií drogového kartelu Zetas.

Viac o téme: NepokojeVäzenieVäzniMasakerMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu