Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Argentína: Prvá dáma a prezident si vymenili úlohy

Cristina Fernandézová, oblečená celá v bielom, prevzala úrad prezidenta z rúk svojho manžela Nestora Kirchnera
Cristina Fernandézová, oblečená celá v bielom, prevzala úrad prezidenta z rúk svojho manžela Nestora Kirchnera (Zdroj: ČTK)

BUENOS AIRES - Cristinu Fernandézovú de Kirchner v pondelok uviedli do úradu ako prvú ženskú prezidentku Argentíny.

V prítomnosti mnohých hláv štátov Južnej Ameriky a španielskeho kráľovského princa Felipeho Fernandézová, oblečená celá v bielom, prevzala úrad prezidenta z rúk svojho manžela Nestora Kirchnera.

Vo svojom 50-minútovom inauguračnom príhovore nová prezidentka zdôraznila tento historický okamih, pričom spomenula aj iné ženy, ktoré hrali dôležitú úlohu v histórii krajiny.

Takmer legendárna Evita Peronová, prvá žena argentínskeho prezidenta Juana Perona (1946-55, 1973-74), bola politicky veľmi aktívna a pri mužovi stála až do svojej smrti v roku 1952.

Fernandézová spomenula, ako matky a staré mamy na námestí Plaza de Mayo bojovali za ľudské práva v Argentíne od začiatku krvavého diktátorského režimu v rokoch 1976 až 1983, počas ktorého zahynulo podľa odhadov približne 30.000 politických oponentov.

V Argentíne bola zatiaľ len jedna žena zvolená do vyššej politickej funkcie, nie však za prezidentku. Maria Estela Martinézová de Peron, druhá žena Juana Perona, zastávala úrad viceprezidentky a po mužovej smrti prevzala jeho post. Vojenský diktátorský režim ju však zosadil v roku 1976.

Ministri Fernandézovej mali byť do svojich úradov uvedení v sídle argentínskej vlády v Buenos Aires dnes v neskorších hodinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu