Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty sa vyjadrili: Nálety na proiránskych militantov prebehli úspešne

Americký minister obrany Mark Esper
Americký minister obrany Mark Esper (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký minister obrany Mark Esper v pondelok oznámil, že letecké útoky na pozície proiránskych militantov v Iraku a Sýrii boli úspešné. Zároveň nevylúčil, že Spojené štáty nepodniknú "ďalšie kroky", ak si to budú okolnosti vyžadovať.

"Nálety boli úspešné. Piloti sa bezpečne vrátili na základňu," oznámil Esper, ktorého citovala agentúra AFP. Americká armáda v nedeľu oznámila, že v Iraku a Sýrii podnikla cielené nálety na pozície šiitskej militantnej skupiny Brigády Hizballáhu podporovanej Iránom. Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan.

Pri náletoch zahynulo najmenej 15 príslušníkov proiránskych ozbrojencov vrátane niekoľkých veliteľov. Viacero ďalších bojovníkov utrpelo zranenia. Nálety podľa Pentagónu cielili na dovedna päť miest, z toho tri v Iraku a dve v Sýrii. "Medzi tieto lokality patrili sklady zbraní, miesta kontroly a velenia, ktoré Brigády Hizballáhu používajú na plánovanie a vykonávanie útokov na jednotky operácie Inherent Resolve (americká vojenská operácia zameraná na boj proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii)," uviedol námestník Pentagónu Jonathan Hoffman.

K americkým náletom došlo po raketovom útoku na irackú vojenskú základňu pri severoirackom meste Kirkúk, pri ktorom prišiel v noci na sobotu o život civilný americký pracovník súkromnej bezpečnostnej firmy a zranili sa štyria americkí vojaci a tiež dvaja príslušníci irackých bezpečnostných síl.

Esper zároveň uviedol, že s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom odcestovali na Floridu, kde prezident Donald Trump trávi vianočné sviatky, aby ho informovali o najnovších udalostiach na Blízkom východe. V tejto súvislosti dodal, že ak si to okolnosti budú vyžadovať, USA podniknú "ďalšie kroky".

AFP s odvolaním sa na jeden z irackých bezpečnostných predstaviteľov informovala, že krátko po tom, ako Washington podnikol cielené nálety na pozície proiránskych militantov, štyri rakety dopadli v blízkosti vojenskej základne pri Bagdade, v ktorej sú umiestnení americkí vojaci. Podľa tohto zdroja nikto neutrpel zranenia.

Viac o téme: Minister obranyMilitantiSýriaIrakMark Esper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu