Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin si za svojho nástupcu vybral Medvedeva

Vladimir Putin si za svojho nástupcu zvolil Dmitrija Medvedeva.
Vladimir Putin si za svojho nástupcu zvolil Dmitrija Medvedeva. (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok označil za vhodného kandidáta na funkciu prezidenta súčasného vicepremiéra Dmitrija Medvedeva.

Na jeho kandidatúre sa predtým zhodli štyri provládne politické strany vrátane tej najsilnejšej Jednotného Ruska. Samotný výber kandidáta, ktorého vládne sily odporučia, však bol podľa analytikov iba na Putinovi. "Plne podporujem jeho kandidatúru," povedal Putinov o Medvedevovi v štátnej televízii.

Rusko dlhé mesiace s napätím očakávalo, koho Putin označí za svojho nástupcu. Hoci budúceho prezidenta vyberú 2. marca v prezidentských voľbách ruskí občania, nikto nepochybuje o tom, že zvíťazí práve ten kandidát, ktorého vyberie sám Putin. Opozícia sa nevie zhodnúť na spoločnom kandidátovi. Ako v pondelok vyhlásil jeden z jej vodcov Garri Kasparov, ani to nie je potrebné, keďže voľby vyhrá aj tak Putinov nominant.

"Tretím prezidentom Ruska sa 2. marca 2008 stane Medvedev," napísal bez okolkov jeden z najčítanejších ruských spravodajských serverov www.gazeta.ru. "Poznám ho viac ako sedemnásť rokov, po celé tie dlhé roky som s ním úzko spolupracoval a plne podporujem jeho kandidatúru," povedal v pondelok o Medvedevovi Putin.

Medvedeva označujú ruskí politológovia za pragmatika, ktorý odmieta akékoľvek politické nálepky. Sám však v niekoľkých rozhovoroch vyhlásil, že je mu bližší skôr liberálny pohľad na svet. Hoci je už dlhé roky jedným z najbližších Putinových spolupracovníkov je možné, že ak sa stane prezidentom, zvoľní konfrontačný tón ruskej zahraničnej politiky voči Západu, mienia politológovia.

Štyridsaťdvaročný Medvedev začínal svoju politickú kariéru začiatkom 90. rokov na radnici v Petrohrade, kde si ho vtedajší starosta Putin vybral za pracovníka oddelenia pre vonkajšie vzťahy. Pred víťaznými prezidentskými voľbami v roku 2000 ho Putin ustanovil za šéfa svojej volebnej kampane, po nich sa stal šéfom ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Keď Putin Medvedeva v roku 2005 vymenoval za prvého vicepremiéra s kompetenciami v oblastiach zdravotníctva, školstva a výstavby, politológovia ho okamžite začali považovať za jeho budúceho nástupcu. Situáciu analytikom skomplikovalo až neskoršie vytvorenie ďalšieho postu prvého vicepremiéra, na ktorý Putin vymenoval Sergeja Ivanova.

Medvedev sa narodil 14. septembra 1965 na chudobnom predmestí Leningradu. Vyštudoval právo na Leningradskej štátnej univerzite. Na rozdiel od Putina a väčšiny jeho najdôležitejších spolupracovníkov, u Medvedeva nie je známe akékoľvek prepojenie na komunistickú tajnú službu KGB.

O Medvedevových politických názoroch toho veľa známe nie je. Vo všeobecnosti sa považuje za pragmatika, ktorý odmieta akúkoľvek ideológiu. V jednom z rozhovorov povedal, že "ideológia je škodlivá vec". Viackrát však vyhlásil, že je mu blízky skôr liberalizmus a je zástancom demokracie a voľného trhu. Väčšina ruských politológov sa zhoduje, že v porovnaní s Putinom je Medvedev umiernenejší vo vzťahu k zahraničiu a o niečo viac prozápadný. Medvedev sám pred nejakým časom označil svoje zahraničnopolitické názory za "európske".

Šance opozície poraziť vo voľbách Medvedeva nie sú takmer žiadne. Opozícia nemá spoločného kandidáta a podľa najnovších vyjadrení jej predstaviteľov ho ani nebude mať. "Je absurdné vybrať spoločného kandidáta. Nakoniec aj tak rozhodne Kremeľ," vyhlásil v pondelok jeden z opozičných kandidátov šachový veľmajster a líder strany Iné Rusko Garri Kasparov. Komunistická strana podporuje svojho predsedu Gennadija Zjuganova. Kandidatúru na prezidenta oznámil aj ďalší opozičný líder bývalý premiér Michail Kasjanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu