Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európska únia skritizovala otvorenie mostu vedúceho na Krym: Porušuje suverenitu Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) ostro skritizovala otvorenie železničného mostu medzi Ruskom a ukrajinským polostrovom Krym. Most vedúci na Krym, ktorý Moskva jednostranne anektovala v roku 2014, v pondelok slávnostne otvoril ruský prezident Vladimir Putin.

Únia to však považuje za porušenie teritoriálnej integrity a suverenity Ukrajiny, uviedol prostredníctvom hovorcu vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Ako dodal, ide o ďalší krok v rámci nútenej integrácie neoprávnene anektovaného polostrova, ktorý navyše obmedzuje lodnú dopravu cez Kerčský prieliv.

Stavba má 19 kilometrov a je to zároveň najdlhší železničný most v Európe. Celý projekt stál 3,6 miliardy dolárov (v prepočte približne 3,2 miliardy eur). Jeho cieľom je posilniť vzťahy medzi Ruskom a Krymom, zvýšiť prepravu tovaru a prilákať viac turistov. Putin v pondelok zablahoželal robotníkom, ktorí postavili most a dokázali tým, že Rusko "je schopné zrealizovať veľké projekty v oblasti infraštruktúry".

Viac o téme: OtvorenieŽelezničný mostUkrajinaEurópska úniaSkritizoval
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu