Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Austrálskym rodinám hrozí daň z uhlíka

MELBOURNE - Rodiny s viac než dvoma deťmi by mali odvádzať ekologickú daň. Austrálski medicínski experti tvrdia, že platby by vyrovnali ich zvýšenú produkciu skleníkových plynov.

Suma by sa mala pohybovať okolo 5 000 austrálskych dolárov (v prepočte takmer 100 000 slovenských korún) za každé ďalšie dieťa a rodičia by navyše platili ročný poplatok 800 austrálskych dolárov (v prepočte asi 16-tisíc slovenských korún). Podľa odborníkov by mali úrady podporovať rôzne metódy antikoncepcie a sterilizáciu.

Návrh uverejnil istý medicínsky austrálsky časopis. Pôrodník Barry Walters z nemocnice kráľa Eduarda v meste Perth tvrdí, že "každej rodine, ktorá sa rozhodne mať viac detí, by mali účtovať uhlíkové dane. Tie by finančne pokryli vysadenie dostatočného počtu stromov, ktoré by kompenzovali produkciu uhlíka človekom".

Walters kritizuje príspevok na dieťa v sume 4 000 dolárov (približne 80 000 slovenských korún). Vláda sa prídavkami snaží zvýšiť pôrodnosť v riedko obývanej krajine s 21 miliónmi obyvateľov. Walters dodal, že tieto prídavky by mali nahradiť "detské dane" v súlade s princípom "platieb za znečisťovanie".

Súhlasí s tým Garry Egger, riaditeľ centra podpory zdravia a výskumu v Novom Južnom Walese. "Populácia je kľúčová vo všetkých environmentálnych ohľadoch," napísal v článku. "Diskusie o kontrole populácie treba znova otvoriť ako súčasť druhej ekologickej revolúcie," zdôraznil Egger.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu