Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Študenti naplnili ulice v Skopje: Protestovali pre vysokú úroveň znečistenia ovzdušia

Stovky študentov protestovali pred sídlom severomacedónskej vlády v Skopje. Zobraziť galériu (4)
Stovky študentov protestovali pred sídlom severomacedónskej vlády v Skopje. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanosk)

SKOPJE - Stovky študentov protestovali v piatok pred sídlom severomacedónskej vlády v Skopje a žiadali príslušné úrady o bezodkladné prijatie opatrení na boj proti nebezpečnému znečisteniu ovzdušia, ktoré sužuje mnohé zo miest Severného Macedónska. Informovala o tom agentúra AP.

Severné Macedónsko má jedno z najznečistenejších ovzduší v Európe. Výskyt prachových častíc vo vzduchu v metropole Skojpe a ďalších mestách prekročil v ostatných mesiacoch povolené limity až 20-násobne. Úrady odhadujú, že v dôsledku znečistenia ovzdušia v krajine zomrie ročne vyše 3000 ľudí. Môže za to najmä nadmerné využívanie kachieľ na drevo, ktorými sa v domácnostiach kúri počas zimného obdobia, ako aj staré automobily či spaľovanie odpadu v niektorých častiach krajiny.

 Stovky študentov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanosk)

"Chceme dýchať! Nijaký vzduch, nijaký pokoj," skandovali zhromaždení študenti s ochrannými maskami na tvárach. V priebehu dňa sa k nim mali pridať aj miestne environmentálne združenia, ktoré každý týždeň organizujú demonštrácie, aby stredoľavú vládu prinútili prijať potrebné opatrenia, píše AP.

 Stovky študentov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanosk)

Prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski tento týždeň vo svojom výročnom prejave k poslancom upozornil na to, že znečistenie ovzdušia "vážne podkopáva potenciál" krajiny. V tejto súvislosti vyzval na zvýšenie rozpočtu na ochranu životného prostredia a avizoval, že vo veci zvolá zasadnutie predstaviteľov vlády.

 Stovky študentov protestovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanosk)

Európska únia prispieva na zlepšenie kvality ovzdušia v susednom Kosove viac ako 80 miliónmi eur ročne. Kvalita ovzdušia v kosovskej metropole Priština, ktoré je znečistené vďaka uhoľným elektrárňam, vykurovaniu drevom a uhlím v domácnostiach či starými vozidlami jazdiacimi na cestách, je podľa miestnej kancelárie EÚ v ostatných dňoch porovnateľné s kvalitou ovzdušia v Pekingu, považovanom za jedno z najviac znečistených miest na svete.

Viac o téme: ProtestŠtudentiSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu