Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V nemeckej pôrodnici zamenili dvoch novorodencov

SAARBRÜCKEN - Škandálu s výmenou novorodencov čelí v súčasnosti jedna pôrodnica v západonemeckom Sársku.

V lete tohto roku tu prišli na svet dve dievčatká, ktoré vyrastajú v cudzích rodinách. Na takmer totožný prípad so zámenou dvoch dievčatiek v třebíčskej nemocnici upozornila jedna z postihnutých rodín, ktorej testy DNA potvrdili, že nevychováva biologickú dcérku. Sárska klinika teraz preveruje záznamy z inkriminovaného obdobia. Do úvahy údajne prichádza až desať párov, ktoré môžu mať u seba nevlastné dieťa, informoval dnes na svojich internetových stránkach nemecký denník Bild.

Údajnému otcovi polročného dievčatka bolo vraj divné, že sa na neho dcéra i po tak dlhej dobe ani trochu nepodobá. Nechal si preto urobiť test, ktorý vylúčil jeho otcovstvo. Zdrvujúcu správu povedal šokovanej manželke, ktorá podstúpila tú istú skúšku s rovnakým záporným výsledkom. Rodičia sa potom obrátili na úrad starostlivosti o mládež a pôrodnicu žiadajú vrátenie ich biologickej dcéry.

Klinika možnú zámenu preveruje. "V tento deň bolo u nás obzvlášť veľa pôrodov," povedal hovorca nemocnice denníku. Skutočnými rodičmi malého dievčatka údajne môže byť až desať párov, ktoré v súčasnosti vychovávajú cudziu dcéru a vôbec o tom nevedia.

Česká obdoba tohto prípadu sa odohrala minulý rok v decembri v třebíčskej nemocnici, kde personál pôrodnice zamenil dcéry dvoch párov. Omyl vyšiel najavo taktiež vďaka jednému z otcov Libora Brožu, ktorý začal pochybovať, či je otcom dievčatka, ktoré s partnerkou Jaroslavou Trojanovou vychováva.
Z testov DNA vyplynulo, že ani jeden z rodičov nemá k dieťaťu pokrvný vzťah. Následné vyšetrovanie odhalilo druhú postihnutú rodinu Čermákových. Kraj Vysočina odškodnil obe matky vymenených detí čiastkou 100.000 korún. Kauzu vyšetrovala i polícia, ktorá ale prípad odložila, pretože nepostrehla žiadne známky spáchánia trestného činu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu