Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Summit o Ukrajine je za dverami: Pápež František sa modlí za jeho úspech

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu vyhlásil, že "intenzívnymi modlitbami" podporuje blížiace sa rozhovory na najvyššej úrovni o konflikte na východe Ukrajiny.

Lídri Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka sa v pondelok 9. novembra stretnú v parížskom Elyzejskom paláci na prvom takomto summite po vyše troch rokoch a zámerom schôdzky je obnoviť mierový proces na východe Ukrajiny, pripomenula tlačová agentúra DPA. "Podporujem toto stretnutie modlitbami, intenzívnymi modlitbami - potrebujeme tam mier," povedal František davom ľudí zhromaždených na vatikánskom Námestí svätého Petra počas svojej nedeľnej bohoslužby.

"A vyzývam vás, aby ste urobili to isté, potom možno tento politický dialóg prinesie ovocie mieru ako odmenu tomuto územiu a jeho ľudu," dodal pápež. Časti východnej Ukrajiny, Luhanskú aj Doneckú oblasť, obsadili v roku 2014 proruskí separatisti, keď sa Kyjev obracal smerom na Západ a zosadil proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Boje odvtedy neprestali, napriek minskej dohode o prímerí z februára 2015. Podľa odhadu OSN zahynulo v konflikte už okolo 13.000 ľudí. Nemecko a Francúzsko sa snažia sprostredkovať urovnanie tohto konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Rozhovory štyroch štátov o konflikte sa konajú vo formáte tzv. normandskej štvorky. Na parížskom summite sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vôbec po prvý raz osobne stretne s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Lídri plánujú rokovať aj bilaterálne.

Viac o téme: SummitUkrajinaPápež FrantišekVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu