Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český premiér Babiš dostal ranu od Bruselu: Audit eurokomisie potvrdil jeho konflikt záujmov

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Auditná správa Európskej komisie (EK) potvrdila konflikt záujmov v prípade českého premiéra Andreja Babiša. Oznámil to v nedeľu český týždenník Respekt s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom uvedeného dokumentu a súvisiaceho konania.

EK zaslala v piatok do Česka konečnú auditnú správu, ktorá sa týka európskych dotácií vyplácaných skupine Agrofert. Dokument dostalo ministerstvo ČR pre miestny rozvoj; zistenia v ňom obsiahnuté však oficiálne zverejnené neboli. Podľa dvoch zdrojov Respektu audit pre Babiša "nedopadol dobre". V správe sa údajne konštatuje, že kombinovanie biznisu s politikou je v rozpore s európskym a českým právom. 

Európska komisia označila konečnú auditnú správu za dôvernú a odmietla ju ďalej komentovať. Predbežná správa bola do Česka doručená už tento rok na jar a unikla aj do médií. Podľa nej je český premiér Andrej Babiš stále v konflikte záujmov, hoci svoje firmy previedol do zvereneckého fondu. V správe z jari sa uvádza argument, že Babiš má na tento fond stále vplyv. Českej republike z tohto dôvodu hrozí, že bude musieť vracať do rozpočtu Únie okolo 450 miliónov korún (17,63 milióna eur). Premiér Babiš obvinenie z konfliktu záujmov pri čerpaní európskych dotácií pre koncern Agrofert dlhodobo odmieta.

Viac o téme: Konflikt záujmovAuditAndrej BabišAgrofertEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu