Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúca bilancia útoku v centre Haagu: Všetky tri zranené obete sú neplnoleté

Incident sa odohral v nákupnej štvrti v holandskom Haagu
Incident sa odohral v nákupnej štvrti v holandskom Haagu (Zdroj: Twitter/ @regio15)

HAAG - Útočník pobodal v piatok večer v rušnej nákupnej štvrti v centre holandského Haagu troch ľudí a všetko to boli neplnoleté osoby. Polícia v sobotu večer zatkla 35-ročného bezdomovca, ktorý je podozrivý z útoku na troch tínedžerov. Identitu muža, ktorý útočil nožom, zatiaľ neprezradili. Polícia nepozná motív jeho konania, informovali tlačové agentúry AP a AFP.

K útoku došlo len niekoľko hodín po tom, čo muž s vestou s falošnými výbušninami zaútočil nožom na ľudí v Londýne, dvoch z nich zabil a troch zranil. Spacifikovala ho skupina okoloidúcich a potom ho smrteľne postrelili policajti, keď prišli na miesto. Londýnska polícia vyšetruje tento prípad ako teroristický útok.

Obete, ktoré neznámy páchateľ zranil nožom v holandskom Haagu, mali 13 a 15 rokov. Ich mená nie sú známe, no podľa najnovších informácií sú nimi 13-ročný chlapec z Haagu a dve 15-ročné dievčatá, jedna z Alphen aan den Rijn a druhá z Leiderdorpu. Obete, ktoré sa navzájom nepoznali, v piatok prepustili z nemocnice. Hovorkyňa holandskej polície Marije Kuiperová uviedla, že je ešte príliš skoro tvrdiť, že za útokom v Haagu bol teroristický motív. Tri zranené neplnoleté osoby už prepustili z nemocnice. Nie je známe, či zranenia utrpeli, keď spanikárili davy ľudí nakupujúcich vianočné darčeky v zľave na Čierny piatok (Black Friday), vyhlásila polícia.

K útoku bodnou zbraňou došlo okolo 19.45 h - muž zaútočil na niekoľko ľudí na ulici. Úrady vtedy možný motív ani nenaznačili. "Každý scenár pokladáme za možný," povedala policajná hovorkyňa Kuiperová. K incidentu došlo na ulici Grote Marktstraat, kde bolo v tom čase veľké množstvo ľudí a vianočnými ozdobami skrášlené supermarkety a luxusné obchody svietili do tmy. Polícia uzatvorila široké okolie útoku, ľudia sa mohli prizerať len z diaľky.

Haagska polícia informovala, že pátra po mužovi "s jemne tmavou pokožkou" a kučeravými vlasmi, vo veku približne 40 až 50 rokov. Na sebe mal čiernu vrchnú časť oblečenia, šatku a sivé joggingové tepláky. Holandsko šokoval podobný útok nožom, ktorý sa stal pred rokom v Amsterdame - vtedy utrpeli zranenia dvaja americkí turisti a podľa prokuratúry mal incident "teroristický motív".

Holandsko zažilo už sériu teroristických útokov a sprisahaní, hoci nie takého rozsahu, ako iné európske krajiny. V marci zahynuli štyria ľudia, keď muž narodený v Turecku spustil streľbu v električke v holandskom meste Utrecht. Holandská polícia zatkla v pondelok 25. novembra dvoch podozrivých džihádistov, jedného z nich v Haagu, a obvinila ich z plánovania teroristického útoku s použitím bômb samovražedných atentátnikov a áut naložených bombami. Začiatkom tohto mesiaca odsúdili Pakistanca na desať rokov väzenia za prípravu vraždy krajne pravicového holandského politika Geerta Wildersa.

Viac o téme: NôžObeteútok Haag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu