Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrôzostrašné okamihy v Iraku: Počet obetí sa stúpol na 27, platí zákaz vychádzania

Protesty v Iraku Zobraziť galériu (3)
Protesty v Iraku (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

BAGDAD - V Iraku za posledných 24 hodín zahynulo pri zásahoch bezpečnostných síl proti irackým protivládnym demonštrantom už najmenej 27 ľudí. Informuje o tom s odvolaním sa na miestne zdroje agentúra The Associated Press.

Najviac ľudí, 27, postrieľali irackí policajti v juhoirackom meste Násiríja. Polícia spustila streľbu do demonštrantov, ktorí sedeli na zemi a blokovali hlavný vjazd do mesta. Ďalší štyria demonštranti zahynuli rukou irackých policajtov v metropole Bagdad.

Policajti ich zastrelili vo chvíli, keď sa snažili dostať cez most Ahrár vedúci do bagdadskej Zelenej zóny, v ktorej sídlia najdôležitejšie vládne inštitúcie. Dva ďalšie mosty, Džumhuríjá a Sinak, ktoré tiež vedú do Zelenej zóny, majú pritom vo svojich rukách už niekoľko dní demonštranti.

Protesty v Iraku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

Celkový počet obetí po streľbe irackých bezpečnostných síl do protivládnych demonštrantov od začiatku októbra sa už vyšplhal takmer na 400. V stredu večer irackí protivládni demonštranti vypálili iránsky konzulát v meste Nadžáf na juhu krajiny, pričom zamestnancom konzulátu sa podarilo utiecť zadnými dverami a nič sa im nestalo.

Protesty v Iraku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

Z budovy demonštranti zvesili iránsku vlajku a zavesili tam irackú. Jednou z hlavných vecí, proti ktorým irackí demonštranti protestujú, je práve veľký vplyv Iránu na irackú domácu politiku.

Viac o téme: StreľbaProtestyIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu