Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová kritizuje organizáciu volieb v Rusku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: ČTK)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala organizáciu ruských parlamentných volieb, pričom zdôraznila obmedzenú prítomnosť pozorovateľov.

Ako uviedla v nedeľnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutchlandfunk, uvedomuje si zložitú situáciu, v akej v Rusku pôsobia aktivisti pre občianske práva. Zároveň vyjadrila poľutovanie, že na nedeľných voľbách sa nezúčastnia pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

OBSE odvolala svoju pozorovateľskú misiu z dôvodu nedostatočnej spolupráce s ruskou stranou, čo Moskva odmietla. Ako dodala Merkelová, "rozhodne máme zodpovednosť opäť obšírne diskutovať" o požiadavke na slobodné strany a rešpektovanie ľudských práv v Rusku. Kancelárka zároveň vyjadrila presvedčenie, že Rusko bude smerovať k väčšej otvorenosti k odlišným názorom.

Merkelová tiež uznala, že počas pôsobenia Vladimira Putina dosiahli obyvatelia väčšiu ekonomickú a materiálnu stabilitu, pričom menovala nárast platov a dôchodkov, zdôraznila aj aktívnejšiu účasť Ruska v medzinárodných záležitostiach. "Závisíme jeden od druhého, to však neznamená, že nemôžeme kritizovať isté témy, ktoré vnímame inak ako ruský prezident," uviedla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu