Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Turkménsko sa vracia do stredoveku: Vyžaduje testy, či sú študentky panny, súhlas rodičov mu netreba

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

AŠCHABAD – Turkménsko na konci októbra oznámilo, že dievčatá staršie ako štrnásť rokov budú musieť povinne podstúpiť gynekologickú prehliadku, a to bez ohľadu na názor ich rodičov. Nariadenie už platí vo východnej provincii Mary.

Ako uviedlo Rádio Slobodná Európa (RFE), podľa úradov je tento prinajmenšom otázny krok súčasťou štátnych opatrení, ktoré majú zabezpečiť vhodné a mravné správanie sa mládeže. Turkménske školy rodičom dievčat jednoducho oznámili, že na gynekologickú prehliadku ich súhlas nepotrebujú, hoci sú deti neplnoleté. Dievčatá sa teda musia testom podrobiť bez ohľadu na to, či sa to rodičom páči alebo nie. Novozavedené gynekologické prehliadky nesúvisia s rutinnými preventívnymi lekárskymi kontrolami, ktoré fungujú vo väčšine miestnych škôl. Úrady predstavujú zavedenie gynekologických prehliadok ako súčasť štátnej politiky, ktorá má zabezpečiť mravné správanie sa mladých a zabrániť tehotenstvu u dospievajúcich dievčat.

„Tvrdia, že zavedenie gynekologických testov je nutnosťou, pretože niektoré turkménske dievčatá sa dostali na scestie a nevedú dobrý život,“ uviedol pod podmienkou anonymity jeden z rodičov. Úradníci sa podľa neho bránili prípadmi neplnoletých dievčat, ktoré tajne porodili doma alebo podstúpili potrat. Turkménsko tiež apeluje na rodičov, aby boli ostražití a mali svoje dcéry neustále pod dozorom. Riaditelia rodičom odporúčali, aby sa neokúňali kontrolovať dievčatám mobily. Zamerať sa majú predovšetkým na ich internetovú históriu, kde majú hľadať čokoľvek nebezpečné a nevhodné. Podľa úradov je vhodné, aby rodičia svoje dcéry aj všade sprevádzali, výnimkou je iba škola. Zakázať by im vraj tiež mali prácu popri štúdiu. Dievčatá si podľa RFE často privyrábajú v reštauráciách či kaviarňach. 

Turkménsko sa vracia do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)
Hoci sú návštevy gynekológie povinné, rodičia sa zatiaľ nedozvedeli, kde ich budú dievčatá absolvovať. Nariadenie prišlo len pár dní potom, čo susedná provincia Lebap zaviedla pre študentky pre zmenu povinné hodiny morálky, ktoré ich majú varovať pred alkoholom, fajčením alebo tehotenstvom. Krajina sa odmietla k novým povinnostiam oficiálne vyjadriť. Turkménsko už dvanásť rokov vedie prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, ktorý má tvrdé represie na svedomí. Štát kontroluje prakticky všetky aspekty života obyvateľov. Ponižujúce testy panenstva sa využívajú aj v iných krajinách. Indonézska polícia a armáda ich vykonáva u uchádzačiek o miesto. Odborníci pritom poukazujú na to, že panenská blana môže byť narušená aj v dôsledku iných než sexuálnych aktivít.

 

Viac o téme: Test ŠkolyRodičiaTehotenstvo PannyTurkménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu